Nova intermodalna linija ka Turskoj – Od Minhena do Istanbula preko Balkana

Tursko-nemačka logistička kompanija Cobantur Boltas pokrenula je svoj prvi intermodalni voz koji povezuje terminal Halkali u Istanbulu sa terminalom DUSS u Minhenu. Sa terminala DUSS prvo putovanje do Istanbula je realizovano 21. januara.

Na ovom projektu Cobantur Boltas sarađuje sa kompanijama Kombiverkehr i DB Cargo. Kombiverkehr brine o iznajmljivanju vagona i zamenskim vagonima, uslugama terminala, danonoćnom praćenju vozova i upravljanju narudžbinama, dok vuču obezbeđuje DB Cargo AG. Voz će u početku putovati jednom nedeljno u oba smera.

Tokom prelaska rastojanja od oko 2.000 kilometara u oba smera, voz prelazi šest državnih granica preko Centralne Evrope i Balkana bez potrebe za pretovarom transportnih kontejnera.

Pre nego što stigne do Turske, prolazi kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Bugarsku.

Ova vrsta transporta štedi skoro 80 tona CO2 na povratnom putovanju, što odgovara smanjenju emisija od 70%, navode iz Cobantur Boltas-a. Za Cobantur Boltas, ovo je prvi put da koristi isključivo železnicu u jednoj od svojih usluga.

– Godinama kombinujemo železničku vezu preko Alpa sa trajektom u Trstu, na relaciji Turska-Bavarska i nazad, i naravno, nastavićemo tako. Nova usluga će upotpuniti ovu ponudu – istakao je Iskender Cobanoglu, generalni direktor Boltas-a.

Iz kompanije Kombiverkehr su poručili da je razvoj nove usluge dobro proračunat korak, koji je razvijen timskim radom.

– Da bismo omogućili ovaj izazovni projekat, vodili smo intenzivne pregovore sa operaterima, terminalima i nadležnim organima. Rezultat je efikasan i kompletan paket usluga – rekao je Alexander Ochs, generalni direktor Kombiverkehr-a, prenosi reailfreight.com.

Foto: cobanturboltas.com