Nove Siemens lokomotive na prugama Srbije

U prisustvu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorane Mihajlović 13. juna u železničkoj stanici Resnik, puštene su u saobraćaj nove Vektron lokomotive, proizvedene u Siemens-ovoj fabrici u Minhenu. Tom prilikom, Mihajlović je izjavila da Vlada Srbije ulaže u razvoj i modernizaciju železnice kako bi Srbija postala nezaobilazni tranzitni koridor.

– Šesnaest novih lokomotiva važno je ne samo za Srbija kargo, nego i za Srbiju, jer je naš cilj da Srbija i u železničkom, kao i u drumskom saobraćaju, bude nezaobilazni tranzitni koridor. Za to su nam potrebne obnovljene pruge, novi vozovi, obučene mašinovođe, kao i da pratimo tehnološki napredak u svetu. Moramo da nastavimo da ulažemo, ima još mnogo posla pred nama kako bismo za najviše pet do šest godina imali kompletno modernizovan železnički Koridor 10. Danas to mnogima zvuči neverovatno, ali je zvučalo neverovatno i 2014. sve što smo do sada uradili na modernizaciji železnice – rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je u prethodnom periodu nabavljeno 48 putničkih vozova, a sada, posle skoro 40 godina, i 16 teretnih lokomotiva.

– Pre nekoliko godina prosečna starost mašinovođa u Srbija kargu bila je oko 50 godina, a u prethodne dve godine zaposleno je oko 180 mladih mašinovođa. U prethodnom periodu obnovljeno je oko 500 kilometara pruga, a još oko 500 kilometara pruga biće obnovljeno u toku ove i iduće godine – navela je Mihajlović.

Generalni direktor Srbija karga Dušan Garibović rekao je da sada najmlađa lokomotiva u toj firmi nije stara 38 godina, već sa 16 novih lokomotiva izlaze u susret potrebama svih investitora koji koriste usluge železnice.

Generalni direktor kompanije Siemens u Srbiji Udo Ajhlinger rekao je da će uz lokomotive koje su isporučene Srbija kargu ovo preduzeće biti veoma konkurentno u prevozu tereta na železničkom Koridoru 10, ali i van tog koridora. U nabavku novih 16 lokomotiva uložena su 64 mil EUR.

Foto: Srbija kargo