Novi put svile: Da li će East-West Gate biti najveći intermodalni terminal u Evropi? (VIDEO)

Mađarski East-West Intermodal Logistics objavio je da je u mestu Fényeslitke, na granici sa Ukrajinom, pokrenuta izgradnja “najvećeg i najmodernijeg intermodalnog kombinovanog terminala u Evropi” – East-West Gate (EWG), prenose evropski železnički portali.

Očekuje se da će ovaj intermodalni terminal biti završen u januaru 2022, te da će u prvom kvartalu naredne godine on biti u upotrebi. Investicija se finansira iz privatnih izvora, a vredna je 61 milion evra. Mađarska vlada je za EWG obezbedila oko 8,2 miliona evra subvencija, na ime podsticaja za otvaranje novih radnih mesta u pograničnom regionu.

EWG će imati strateški položaj u isporuci robe između Evrope i Azije i već se smatra kapijom na Novom putu svile. Klijentima će ovaj terminal ponuditi alternativu i brži način transporta iz Azije ka Evropi – konkretno ka Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Nemačkoj.

Terminal će biti izgrađen na mestu ukrštanja ruskih železnica širokog koloseka i evropskih koloseka. Ovo će omogućiti bolju upotrebu Transibirske železnice. Područje EWG trebalo bi da dostigne 125 hektara, a klijentima će za zakup biti ponuđeno 15.000 m2 skladišnog prostora. Ukoliko bude potrebe i za većim kapacitetima, na neizgrađenom zemljištu od oko 500.000 m2 biće moguće izgraditi dodatni skladišni prostor ili montažne objekte.

Kako prenosi railtarget.eu, kompleks će imati po pet staza uskog i širokog koloseka. Takođe, terminal će ponuditi niz dodatnih usluga. Korisnicima će na raspolaganju biti kranska staza dužine 850 metara. Pored brže i efikasnije tehnologije utovara u poređenju sa sličnim terminalima u Poljskoj i Belorusiji, ovaj železnički intermodalni kombinovani terminal imaće značajnu prednost budući da će kranovi od 45 tona biti sertifikovani i za ATEX i ADR. To će omogućiti rukovanje opasnom robom, poput rezervoara za gas, hemikalije… Naravno, uz pretovar standardnih poluprikolica na železnicu.

Pogledajte kako bi EWG trebalo da izgleda:

Zeleni terminal 

East-West Gate bi, kako piše railwaypro.com, trebalo da bude prvi evropski terminal koji će koristiti “zelenu tehnologiju”. Solarni park visokih performansi, kao i sistem toplotnih pumpi obezbediće napajanje, a na području terminala koristiće se samo električna vozila. I ne samo to – u EWG planiraju korišćenje sopstvene 5G mreže za interne komunikaciju.

East-West Intermodal Logistics sa sedištem u Budimpešti je privatno društvo koje je sredinom 2018. osnovala kompanija Trusty Business Management. Početkom 2019. godini, Greennovatív Energetikai Fejlesztő kompanija je stekla 50% udela.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.