Novi železnički servis iz Kine za Srbiju – Oprema i auto delovi krenuli na put iz Hebeja

Prvi voz na teretnoj ruti od kineske pokrajine Hebej do Beograda krenuo je 21. marta, natovaren mašinskom opremom i auto delovima u vrednosti od oko tri miliona evra. Očekuje se da u srpsku prestonicu stigne do 9. aprila. Time je zvanično pokrenuta nova teretna linija između Kine i Srbije, koja povezuje dve tačke udaljene više od 10.000 kilometara, piše railfreight.com.

Ovaj železnički servis deo je inicijative Pojas i put (Belt and road initiative), globalnog infrastrukturnog i investicionog programa pokrenutog pre više od decenije.

Teretna ruta koja će spajati srpsku prestonicu sa kineskom provincijom na severoistoku te zemlje, trebalo bi da poveća povezanosti između Evrope i Kine.

Teretni vozovi koji saobraćaju na novoj trasi će polaziti iz suve luje Šiđadžuang, glavnog grada kineske provincije Hebej, a biće im potrebno oko dvadeset dana da stignu na odredište. Prema kineskoj novinskoj agenciji Xinhua, to je „prvi železnički servis koji povezuje Hebej i obližnji Tjenđin i Peking sa Srbijom“, a trasa bi trebalo da pruži logističku podršku za „dubinsku saradnju“ u okviru inicijative Pojas i put.

Nova železnička ruta do Srbije, kako se navodi, takođe bi mogla da pojednostavi ekonomsku razmenu između Kine i drugih zemalja učesnica inicijative Pojas i put u centralnoj i istočnoj Evropi, piše railfreight.com.

Foto: PlutonMedia arhiva