Novi železnički servis Kina-Milano – Alternativa zbog vanredne situacije u Crvenom moru

Kriza u Crvenom moru tokom proteklih sedmica utiče na prebacivanje dela tereta na železnicu, kao i na ponovni rast popularnosti železničkih servisa Kina-Evropa. Jedan primer stiže iz Italije, gde je logistička kompanija Codognotto, kao odgovor natrenutnu vanrednu situaciju pokrenula novu železničku liniju od Kine do Milana, nudeći stratešku alternativu potencijalno poremećenim mediteranskim rutama.

Nova usluga, koja je na snazi od januara 2024. godine, omogućava tri polazne tačke u Kini – Dženghou (Zhenghou), Čengdu (Chengdu) i Sian (Xi’an). Sa tri različita polaska nedeljno, cilj je da se sveobuhvatno pokrije potrebe klijenata, poručuju.

Tranzitno vreme na ruti Kina-Milano procenjeno je na 22 dana, što potvrđuje pozitivne performanse železničkog transporta u pogledu vremena isporuke.

Ključne karakteristike nove usluge uključuju njenu održivost i fleksibilnost. Pokrivajući razdaljinu veću od 11.000 kilometara, železnička linija predstavlja stratešku alternativu tradicionalnim morskim putevima, ističe se u saopštenju. 

Codognotto uverava svoje kupce da će morski put i dalje biti dostupan, a da će novi železnički servis biti komplementarna i strateška alternativa.

Foto: codognotto.eu