Novi železnički tunel kod Sofije značajan za ceo Balkan

U Bugarskoj je 15. jula počela izgradnja jednog od najvećih železničkog tunela na Balkanu, piše railfreight.com.  Tunel u blizini Sofije, na ruti Elin Pelin-Vakarel, biće dugačak 7 kilometara, sa dva para koloseka, a dozvoljavaće kretanje teretnih vozova brzinama do 120 km/h.

Izgradnja ovog tunela deo je projekta „Modernizacija železničke deonice Elin Pelin-Kostenec“, koji se finansira iz vladinih programa „Transportna infrastruktura 2014-2020“ i „Transportna povezanost“. Čitav projekat koštaće 498 miliona bugarskih leva (približno 255 miliona evra).

Osim nadogradnje bugarske železničke infrastrukture, projekat je značajan i zato što će olakšati teretni saobraćaj duž železničkog teretnog Koridora 7 (Koridor Orijent/Istok-Mediteran), koji je deo mreže TEN-T.

Ovo je važno, jer je Bugarska tranzitna zemlja za transport između Centralne i Jugoistočne Evrope. Na primer, kompanije kao što su Rail Cargo Group ili Hupac, koriste bugarsku železničku mrežu i terminale na putu za Tursku.

Osim toga, Ocean Rail, kompanija koja upravlja vozovima koji povezuju grčku Luku Pirej i centralnu Evropu preko Balkana, nedavno je pokrenula novu uslugu preko Bugarske. Vozovi prolaze iz Kulate na grčko-bugarskoj granici i Dragomana kod Sofije na putu za Srbiju, Mađarsku, Austriju, Slovačku i Češku, podseća railfreight.com.

Kompanija Ocean Rail, podsetimo, osnovana je 2017. godine i podružnica je COSCO Shipping Group, u čijem je vlasništvu Luka Pirej.

Izgradnja novog tunela, kako piše specijalizovani železnički portal, možda ne izgleda značajno u poređenju sa drugim infrastrukturnim projektima u Evropi. Ipak, za Balkan – gde je železica i dalje u razvoju, veoma je važan jer omogućava bolju povezanost kroz planinske predele, što daje dodatne mogućnosti pružaocima usluga.

Foto: Pixabay.com/PIRO4D, ilustracija