Poskupljenje struje veliki izazov za železničke prevoznike tereta

Kao posledica rata u Ukrajini, cene energenata naglo su porasle u 2022. godini, posebno u maju. Očekuje se da će odluka evropskih zemalja da zabrane rusku naftu izvršiti dodatni uticaj na cene energenata u drugoj polovini godine – kako za cene goriva, tako i za cene električne energije, što železničke prevoznike stavlja pred nove izazove, piše railfreight.com.

Industrija železničkog transporta suočava se sa dodatnim troškovima koji su neizbežni, kao i činjenicom da je u nekim zemljama isplativije voziti lokomotive na dizel nego one električne.

Pad prihoda

Teško je reći u brojkama sa kakvim se porastom cena ova industrija suočava, jer to zavisi od zemlje i vrste transporta, ali postoje nagađanja o trostrukom ili četvorostrukom povećanju cene struje, smatra Luk fon Mejenfeld (Luuk von Meijenfeldt), generalni direktor kompanije za lizing lokomotiva NexRail, koji naglašava da cena struje trenutno raste više od cene goriva.

U zemljama poput Mađarske i Nemačke, isplativije je koristiti lokomotive na dizel nego one električne.

– To ne znači da železnička preduzeća stavljaju po strani svoja električna vozna sredstva. Dizel lokomotive su često stare i više ne mogu da rade na efikasan način. Ono što je vidljivo je da energetska efikasnost sada počinje da ima mnogo veću ulogu u izboru voznih sredstava – kaže fon Mejenfeld.

U Mađarskoj, gde su poskupljenja električne energije najdrastičnija, u železničkoj industriji postali su svesni potrebe za ekonomičnijim i efikasnijim rešenjem.

– Zbog četvorostrukog povećanja troškova električne energije, svako neplanirano zaustavljanje, usporavanje ili ubrzanje zbog sporog signala mnogo je skuplje za železničke kompanije nego ranije – ističu iz industrijskog udruženja Hungrail Magyar Vasúti Egyesület i dodaju kako će poskupljenja struje teretnim železničkim kompanijama umanjiti prihode od prodaje za više od 20%. 

Martin Koubek, čelnik kompanije Metrans koja je aktivna širom Evrope, navodi da su po prvi put u svojoj 30-godišnjoj istoriji morali da prilagode svoje tarife na polovini godine.

Više nije bilo moguće apsorbovati visoke cene. Dugo smo čekali da to uradimo. Obično ne menjamo stope na pola godine, ali ovo više nismo mogli da izbegnemo – objašnjava Koubek.

Uloga železnice

Uprkos izazovima s kojima se susreće industrija železničkog transporta, Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA), smatra da železnica može pregurati energetsku krizu jer obezbeđuje značajne koristi poput efikasnije mobilnosti, smanjenja potrošnje energije u transportu, kao i smanjenja emisije ugljen-dioksida i ostalih zagađivača.

Izvor: railfreight.com