Posle autonomnih kamiona stižu i – autonomni teretni VAGONI

Interesovanje za razvoj autonomnih vozila raste u svim sektorima transporta – nakon samovozećih kamiona i vozova, pažnju javnosti ovih dana privukla je i ideja o autonomnim teretnim vagonima. 

Tehnološki startap iz Sent Luisa Intramotev razvija zanimljivu inovaciju koja bi mogla zauzeti značajno mesto u američkom železničkom transportu. Iako vozilu nazvanom TugVolt tek predstoji nekoliko test faza u 2022, interesovanja za novim rešenjem već sada postoje, pošto su iz Intramotev-a saopštili da su dobili pismo o namerama kupca, čije ime nisu otkrili, za nabavku flote vredne čak 30 miliona dolara.

Namera kreatora TugVolt jeste da se autonomni teretni vagoni koriste na kratkim rutama do 600 milja. Njihov dizajn predviđa standardna kvačila i vazdušne kočnice.

Predviđeno je da vagon koristi pogon na baterije, a vreme punjenja bi iznosilo od 15 do 30 minuta.

– Trenutno su dostupne dve konfiguracije, za operacije sa ravnim vagonima i vagonima-cisternama – rekao je suosnivač kompanije i generalni direktor Timothy Luchini.

Autonomna vozila bi za početak trebalo da budu primenjena na rutama između rudnika i pogona za preradu, kao i u postrojenjima poput čeličana. U kompaniji Intramotev smatraju da će železnički sektor imati sluha za tehnološke inovacije, te da će postojati dobar odziv i podrška, kao što je bio slučaj u drumskom transportu u okviru komercijalizacije autonomnih automobila i kamiona. Generalni direktor Luchini veruje da u železničkom transportu postoji prostor za unapređenje manje efikasnih procedura, kao i za smanjenje zagađenja.

Ova kompanija je tokom dosadašnjih analiza američke železnice došla do zanimljivog podatka da vagoni u proseku čekaju 24,6 sata da budu pokupljeni.

Luchini dodaje i da je uveren da Intramotev može uticati na uvećavanje „punog potencijala“ američkog železničkog sistema, kako bi se bolje iskoristio veliki domet železnice i ubrzali procesi u lancima snabdevanja. Pilot testiranja su planirana za sredinu 2022. godine, piše railfreight.com.

Foto: intramotev.com