Ruski teretni vagoni dobili odobrenje za upotrebu na evropskim prugama

Dva vagona ruskog proizvođača teretnih kola United Wagon Company dobila su odobrenje za koriščenje na evropskoj železničkoj mreži, prenosi portal railfreight.com. U pitanju su Sggrs(s) 80’ šestoosovinska i Sgmmns 40’ četvoroosovinska plato kola.

Agencija EU za železnice (ERA) izdala je odobrenje koje omogućava rad na evropskoj železničkoj mreži u skladu sa Direktivom (EU) 2016/797. Prema podacima kompanije United Wagon, ovo je prvi put u savremenoj istoriji da će se ruski teretni vagon voziti u Evropi na koloseku dimenzija 1.435 mm.

Širina profila u Evropi i Rusiji se razlikuje, budući da Rusija – kao i ostale zemlje ZND, ima železničku mrežu širokog koloseka (1.676 mm). Vagoni moraju imati različite specifikacije da bi mogli da rade na takvoj mreži.

Više od hiljadu ruskih vagona biće isporučeno evropskim zemljama, piše railfreight.com.

Evropski regulator izdao je dozvolu na osnovu rezultata ispitivanja teretnih vagona, revizije proizvodnje i niza sertifikacionih testova za usaglašenost sa TSI (u organizaciji Češkog instituta za železnička istraživanja).

Ravna kola razvijena su u inženjerskom centru kompanije United Wagon, a napravljena su na proizvodnoj lokaciji u Tihvinu.

Sggrs(s) 80’ ima nosivost od 108 tona i omogućava prevoz kontejnera različitih veličina bruto težine do 40 tona. Sgmmns 40 ’ima poboljšane tehničke specifikacije u poređenju sa sličnim kolima koja su trenutno dostupna na evropskom tržištu, kao što je manja tara masa (15,5 tona, u poređenju sa uobičajenih 16 tona kod konkurenata). Njihova nosivost je 74,5 tona i dugačka su 40 stopa.

Foto: uniwagon.com(proizvodni pogon u Tihvinu)