„Srbija centralno čvorište za važne železničke koridore, privlačna i za Deutsche Bahn“

Srbija je zemlja sa obećavajućim izgledima za železnički saobraćaj, kaže u intervjuu za magazin Germany Trade&Invest predsednik odbora DB Engineering & Consulting i generalni direktor matične DB ECO grupe Niko Varbanof (Niko Warbanoff).

DB Engineering & Consulting, podružnica Deutsche Bahn-a, jedna je od vodećih globalnih kompanija za inženjering, konsalting i projektovanje u oblasti železničke infrastrukture. U Srbiji su uključeni u izgradnju deonica gotovo svih velikih železničkih projekata, na pruzi Beograd-Budimpešta, kao i na projektu Beogradskog metroa.

Komentarišući dolazak njegove kompanije u Srbiju, Niko Varbanof ističe da je Srbija postala centralno čvorište za važne železničke koridore.

– Saobraćajne ose vode kroz ovu zemlju ka Istanbulu, ka lukama Solun i Pirej i ka Jadranu. Ovo su važne rute koje su zanimljive i za Deutsche Bahn. Zemlja trenutno ulaže u modernizaciju i proširenje ovih pravaca, a Beograd ulaže i u proširenje javnog prevoza – istakao je.

On smatra da nije toliko važno ko finansira ove projekte, da li je to privatni ili državni projekat ili da li su u pitanju banke kreditori, već da je važno da tenderi teku glatko. Dodaje da je u Srbiji postignut napredak i da su procedure sada veoma profesionalne.

Ali, da bi uopšte dobili šansu za posao van Nemačke, uvek je važno biti dobro informisan. Varbanof napominje da je u Srbiji izuzetno važno lokalno prisustvo i saradnja sa lokalnim partnerima.

– To nam omogućava da razumemo lokalne uslove i da saznamo o projektima u ranoj fazi. Imamo i predstavništvo u Srbiji. To znači da možemo pratiti sva dešavanja na licu mesta i čuti šta je trenutno u pripremi. Podizvođači takođe mogu biti važan faktor. Često postoji veliko lokalno iskustvo i stručnost od kojih možemo imati koristi. Zato uvek donosimo individualne odluke o tome kako ćemo se angažovati na projektima. Ponekad sa podizvođačem, ponekad u projektu zajedničkog ulaganja. Na ovaj način možemo dati najbolju moguću ponudu – objašnjava Niko Varbanof.

Takmičenje za projekte na železnici u Srbiji

On napominje da je DB Engineering & Consulting , zajedno sa francuskim partnerom, kompanijom Systra, angažovan na izgradnji prvog metroa na Zapadnom Balkanu, u Beogradu. Varbanof smatra da je Srbija snažno promovisala konkurenciju kada su u pitanju projekti na razvoju infrastrukture.

To je upravo ono što smo videli u železničkom sektoru. Nekada je deo poslova otišao kod ruskog provajdera, deo je finansirala Kina, pa i EU. U ovom trenutku to vidimo pre svega kao konkurenciju, kao takmičenje za projekte – ništa drugo. Ostaje da se vidi kako će se to razvijati u budućnosti. Ali, jasno je da se globalni interesi ne zaustavljaju samo na Srbiji, kaže Varbanof.

DB Engineering & Consulting je aktivan na međunarodnom planu, trenutno ima projekte u gotovo 50 zemalja, a dosada su već realizovali projekte u više od 100 zemalja.

U početku smo zainteresovani za svaku zemlju koja planira održiva ulaganja u železnicu kao vid transporta, a kasnije ulazimo u detalje. Vršimo analize zemalja i ispitujemo sve moguće kriterijume. Ovo uključuje aspekte kao što su pristup tržištu, usklađenost ili dostupnost radne snage, ali i detalje kao što su porezi ili osiguranje. Naravno, gledamo i kakav poslovni potencijal zemlja ima. Ako vidimo dugoročne mogućnosti, počećemo da otvaramo sopstvene filijale u nekim od tih zemalja – poručio je Varbanof u intervjuu za Germany Trade&Invest.

Foto: Unsplash/DaYsO, ilustracija