Transport železnicom: uskoro tri nova zakona

Transport železnicom nije dovoljno zastupljen u Srbiji. Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici u četvrtak, 5. aprila 2018. godine, tri predloga zakona kojima se uređuje oblast železničkog saobraćaja i prevashodno obezbeđuje dalji razvoj železnice, otvara tržište železničkih usluga i unapređuje bezbednost na železnicama.

Usvojen je Predlog zakona o železnici, kojim se uređuje upravljanje železničkom infrastrukturom, obavlja delatnost železničkog prevoza, vrši licenciranje prevoznika, utvrđuje oblast cena i usluga i nadležnost Direkcije za železnice.

Ovim predlogom zakona postiže se dalje otvaranje i harmonizacija našeg tržišta sa jedinstvenim evropskim železničkim tržištem, obezbeđuje veća efikasnost i bolja integrisanost, kao i konkurentnost u odnosu na druge vidove saobraćaja.

Predlogom zakona o bezbednosti u železničkom saobraćaju, Vlada ostvaruje osnovni cilj – povećanje bezbednosti ovog vida transporta, kao i dalje integrisanje srpskih železnica u železnički sistem EU.

Tim predlogom zakona se precizno definiše nadležnost Direkcije za železnice, kao nacionalnog tela za bezbednost.

Predlogom zakona o interoperabilnosti železničkog sistema obezbeđuje se sistem za bezbedno kretanje vozova.

U železničkom sektoru, koncept interoperabilnosti omogućiće saobraćanje vozova na celoj evropskoj železničkoj mreži, samo uz infrastrukturnu, informacionu i komunikacionu međusobnu povezanost.

Usvojenim predlozima izvršeno je dalje usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa propisima EU i primena tehničkih standarda koji se koriste u Evropi.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.