U toku obnava 262 km regionalnih pruga

U prvih šest meseci 2018. ukupno 16,8 milijardi dinara uloženo je u rekonstrukciju i održavanje pruga, uključujući prioritetni projekat modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, gde se trenutno izvode radovi na dve deonice ukupne dužine 75 km, od Beograda do Novog Sada.

Pored radova na železničkom Koridoru 10, iz sopstvenih sredstava Infrastrukture železnice Srbije realizuje se i obnova 262 km regionalnih pruga. Očekuje se da tokom avgusta budu puštena u saobraćaj 24 km rekonstruisane pruge koja spaja Šabac i Loznicu, na deonicama Petlovac-Lešnica i Loznica-Gornja Koviljača. U njihovu obnovu uloženo je ukupno 355 miliona dinara, a završetak radova omogućiće da se posle 13 godina obnovi putnički železnički saobraćaj između Šapca i Loznice.

Radovi na remontu 90 km regionalne pruge Požarevac-Majdanpek, koji Infrastruktura železnice Srbije izvodi sopstvenim sredstvima, započeti su sredinom maja, a puštanje u saobraćaj planirano je u novembru.

Na pruzi Pančevo-Orlovat-Rimski šančevi, ukupne dužine 112 km, u prvom kvartalu završeni su radovi na deonici Rimski šančevi-Kać, vredni 135 miliona dinara. Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji deonice
Kać-Titel i Kačarevo-Uzdin, u koje će biti uloženo oko 300 miliona dinara. Završetkom radova na deonici Kać-Titel od 1. septembra biće ponovo uspostavljen putnički železnički saobraćaj između Novog Sada i Zrenjanina, posle sedam godina. Pored ovih pravaca, biće obnovljeno i 24 km pruge Orlovat-Zrenjanin i 12 km pruge od Male Krsne do Požarevca.