Uspešna detekcija prepreka i problema – Alstom, ProRail i Lineas testirali ranžirnu lokomotivu bez vozača (VIDEO)

Kompanije Alstom, ProRail i Lineas su u utorak, 29. novembra, demonstrirale rad ranžirne lokomotive na nivou automatizacije (GoA) nivoa 4. I holandska sestrinska firma SpoorPro pridružila se demonstraciji nekih potpuno automatizovanih operacija.

Program testiranja funkcionisanja inteligentnog sistema za otkrivanje i prepoznavanje prepreka (ODS) sa Alstomovim sistemom za automatsku operaciju voza (ATO) odvijao se na ranžirnoj stanici u blizini grada Osterhauta u Holandiji.

Program se sastojao od detekcije objekata, prepoznavanja pogrešnog podešavanja prekidača i automatskog spajanja. Ako ODS radi besprekorno sa ATO, kombinovani efekat može olakšati dalju autonomnu vožnju u ranžirne aktivnosti. Ovo, onda, potencijalno može učiniti transport tereta efikasnijim i isplativijim.

Objekat na pruzi ovoga puta bila je osoba, koju je ekran u lokomotivi prikazao mnogo ranije nego što bi bilo koji mašinovođa mogao da vidi golim okom, posebno po maglovitim uslovima.

Lokomotiva se ponovo zaustavila kada je otkrivena neispravna postavka skretnice. Trebalo je da ide pravo, ali nije moglo zbog promene ispred. Konačno, i operacija spajanja je prošla veoma glatko. Lokomotiva se približila na maksimalno dozvoljenih 30 kilometara na sat pre nego što je usporila mnogo unapred da bi krenula ka vagonu radi spajanja.

„Nositi se sa neočekivanim“

Menadžer ATO programa u ProRail-u Johanna Kijff bila je zadovoljna rezultatima, ali je prepoznala da u široj šemi stvari testovi takođe pokazuju da železničke operacije zaostaju za automobilskom industrijom, kao za vazduhoplovstvom kada je reč o autonomnom radu i automatizovanim akcijama. Ipak, test predstavlja „važan korak u ATO-u“, zaključila je ona.

Sa njom je saglasan i Stefan Ferai-Beaumon, potpredsednik za inovacije i pametnu mobilnost u Alstomu.

– Integracijom naprednog otkrivanja prepreka u naše sisteme autonomne vožnje, pokazali smo da je moguće učiniti da vozovi „vide“ napred i bezbedno se nose sa neočekivanim – istakao je.

Ovaj test označava sledeći korak u saradnji između Alstoma, ProRaila i Lineasa, koja je započeta 2020. Ranije ove godine, ODS je testiran odvojeno. Pre sadašnjeg programa, Alstom je izveo ATO testove na nivou GoA2 zajedno sa ProRail-om na železnici Betuveroute namenjenoj teretnom saobraćaju, prenosi railfreight.com.