Završena izgradnja železničkog koloseka na Žeželjevom mostu

Kompanija „RZD International“ saopštila je da je okončala izgradnju železničkog koloseka na Žeželjevom mostu preko Dunava po ugovoru sa španskom kompanijom AZVI.

Početkom avgusta, kompanija AZVI potpisala je konačnu situaciju za projekat „Izgradnja donjeg i gornjeg koloseka na Žeželjevom mostu preko reke Dunav u Novom Sadu“, označivši na taj način da je „RZD International“ u potpunosti ispunila obaveze vezane za ovaj projekat u skladu sa uslovima ugovora i da je investitor primio objekat. Od tog trenutka otpočinje dvogodišnji garantni period, saopštio je „RZD International“.

Podizvođački ugovor za izvođenje radova na izgradnji donjeg i gornjeg koloseka na Žeželjevom mostu preko reke Dunav u Novom Sadu potpisan je između „RZD International“ d.o.o. i španske kompanije „AZVI“ u oktobru 2017. godine.

„RZD International“ je otpočeo realizaciju projekta u novembru 2017. godine. Izgrađen je donji stroj koloseka na pristupnim delovima mosta i gornjo stroj koloseka i njegovim pristupnim delovima, a takođe je ostvarena isporuka materijala predviđena ugovorom. U realizaciji projekta korišćena je ruska tehnologija za polaganje šinskih polja, kao i kranovi za polaganje.

Sve ugovorne obaveze kompanija je ispunila u roku, bez obzira na teške vremenske uslove, za vreme kojih se realizovao projekat. Nakon 19-godišnjeg prekida, 7. aprila 2018. godine, ponovo je pušten redovan železnički saobraćaj preko Žeželjevog mosta, važnog infrastrukturnog objekta, koji predstavlja deo saobraćajnog Koridora 10 i čini sastavni deo brze pruge Beograd – Budimpešta.

Vrednost realizacije ugovora iznosila je oko 1,6 mil EUR, a finansiranje je ostvareno iz sredstava Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj. Za „RZD International“ ovo je bilo prvo iskustvo u svojstvu podizvođača evropske kompanije na teritoriji Republike Srbije.

Foto: RZD International

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.