(FOTO) Zapošljavanje saobraćajnih inženjera – Bili smo na TTBD-u

Kako bi se studenti motivisali i upoznali sa radom kompanija koje posluju u oblasti logistike, transporta i informaciono-komunikacionih tehnologija, Saobraćajni fakultet u Beogradu i ove godine bio je domaćin Sajma poslova i praksi za studente Saobraćajnog, ali i srodnih fakulteta. Za organizaciju Transport and Traffic Business Days (TTBD) zaslužan je Savez studenata Saobraćajnog fakulteta zahvaljujući kom su svoje poslovanje studentima predstavile kompanije DHL, „Nelt“, „Roaming Networks“, „Fercam„, DTS, „Gebruder Weiss“, „Telekom Srbija“, zatim, „Milšped“, cargo- partner, „Gefco“, „Ralu logistika“, „Delhaize“, „Nestle“, Javno preduzeće „Putevi Srbije“, „Bosh“ i mnoge druge.

 

Nebojša Bojović, dekan Saobraćajnog fakulteta

– Praksa ovog fakulteta postala je da proizvedemo diplomiranog studenta koji će moći da nađe svoj put na tržištu saobraćaja, transporta, logistike i komunikacija. Ovakvi događaji upravo pokazuju da smo na pravom putu jer negujemo studente u duhu pravičnosti, dobre akademske prakse i komunikacije na svim nivoima. Obrazovanje na našem fakultetu počiva, prvenstveno, na savremenoj matematičkoj osnovi sa posebnim akcentom na primeni novih tehnologija uz korišćenje informatičkih alata – istakao je dekan Saobraćajnog fakulteta, profesor Nebojša Bojović.

Cilj Sajma bio je i da renomirane kompanije prepoznaju i odaberu najbolje studente tokom održavanja radionica razgovora za posao i time obezbede sebi mlade stručnjake.

Lidija Šaronjić, Gefco

– Najavila bih novi projekat studentske prakse koji kompanija „Gefco“ organizuje za 2018. godinu. Raspisujemo konkurs za praksu dispečara u drumskom i železničkom transportu. Projekat prakse je zamišljen po principu trajanja od 6 meseci, a studenti su u obavezi da prisustvuju tri puta nedeljno puno radno vreme. Očekujemo, prvenstveno, dobro znanje engleskog jezika, kao i poznavanje kompjuterskih veština. Nakon završene prakse i u skladu sa ostvarenim rezultatima postojaće mogućnost i stalnog zaposlenja – rekla je Lidija Šaronjić, predstavnik kompanije „Gefco„.

U dva dana Sajma studenti su direktno mogli da komuniciraju sa predstavnicima kompanija, raspitaju se o zaposlenju i praksi, ali i učestvuju u studiji slučaja. Ideja je bila da se predstavi realna poslovna situacija, bazirana na konkretnim podacima na koje studenti daju odgovarajuća rešenja i predloge za prevazilaženje analiziranih problema.

Miloš Bogunović, menadžer ljudskih resursa u kompaniji  cargo-partner istakao je da firma ne organizuje stručnu praksu radi zapošljavanja već usavršavanja.

– Naša praksa traje od jednog do maksimalno šest meseci bez bilo kakvih obaveza za zaposlenje. Takođe smo spremni i na to da naši konkurenti preuzmu nekoga kako bi se dalje usavršavao. Za poslednje dve godine, od 17 studenata koji su bili na studentskoj praksi, njih sedmoro je pronašlo zaposlenje.

Takođe, predstavnici kompanija istakli su da imaju odlično iskustvo sa studentima Saobraćajnog fakulteta, da je u pojedinim kompanijama oko 90% zaposlenih upravo sa pomenutog fakulteta, ali i studenti kažu da su veoma zadovoljni ponudom praksi i poslova jer nakon završenih studija ne čekaju dugo na zaposlenje.

Tamara Mikić, student druge godine Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, za PlutonLogistics, rekla je da se trudi da bude jedan od boljih studenata i da se nada plaćenoj stručnoj praksi u četvrtoj godini.

– Na odseku za logistiku sam i to je bio smer koji sam prevashodno htela da upišem jer smatram da je najperspektivniji zbog velikih mogućnosti zaposlenja. Nadam se da ću na praksi, kada dođe vreme, uspeti da primenim stečeno znanje, a nakon toga očekujem posao koji će biti adekvatno plaćen, poštovanje prava radnika, ali i prostor za napredovanje.

Njen stariji kolega Ivan Rapaić, student četvrte godine Saobraćajnog fakulteta, smer Telekomunikacije, za naš portal istakao je da je zadovoljan Sajmom i da za svaki smer ima po nešto.

– Od budućeg poslodavca očekujem da bude korektan prema meni i da pruži dobre uslove za rad, a sada sam prvi put konkurisao za praksu u „Telekomu Srbije“. Dopada mi se što ima i dosta novih firmi za koje nisam znao, vidim da ima posla i nadam se da ću se brzo i lako zaposliti jer bih ipak voleo da ostanem u Srbiji.

Do 2020. godine posao za 20.000 mladih

Kompanija „Nestle“ se obavezala da će širom Evrope do kraja 2020. godine zaposliti 20.000 mladih i za 15.000 njih će osigurati mogućnost odrađivanja prakse i pripravništva. O tome je na Sajmu govorila Tamara Jevtić, koordinator za regrutaciju i selekciju.

Kako je bilo prošle godine, pročitajte OVDE.