Aleksandar Milutinović, rukovodilac operacija u kompaniji “Alti logistika” – U organizaciji logističkih usluga ništa se ne sme prepustiti slučaju

Kako proces transporta i distribucije zaista izgleda i kako da što efikasnije dopremite vašu robu, pokušali smo da saznamo u preduzeću “Alti logistika”. Naš sagovornik bio je Aleksandar Milutinović rukovodilac operacija. On kaže da je najefikasniji onaj transport koji klijenta čini zadovoljnim u smislu kvaliteta usluge i roka isporuke, a gorčina lošeg kvaliteta usluge dugo može ostati prisutna naspram prividnog ushićenja da ste uspeli da postignete dobru, povoljnu cenu logističke usluge.

PL: Kada planiramo da uvezemo ili izvezemo robu i damo vam podatke o količini i destinaciji, koji su dalji koraci kada su transport i propratni papiri u pitanju?

– Što se tiče transporta bitno je obezbediti adekvatno vozilo, tj. optimalni utovarni prostor u kamionu. Kada je dokumentacija u pitanju, neophodno je usaglasiti sva dokumenta za neometani carinski postupak, odnosno ulaganje carinske deklaracije u najkraćem roku. Pod pretpostavkom da je srpska firma naručilac usluga transporta, pri uvozu, potrebno je proveriti da li je prema dogovorenom paritetu, organizacija izvoznog postupka u zemlji pošiljaoca pokrivena od strane samog pošiljalaca. Prilikom izvoza, isto tako potrebno je proveriti da li se za carinske formalnosti pripremio primalac robe u inostranoj zemlji kako bi istovar robe bio moguć nakon okončanja postupka. Iako pariteti jasno definišu obaveze kupca i prodavca, neretko je slučaj da organizaciono, nisu pokrivene i jasno definisane obaveze između pošiljaoca i primaoca oko carinskih formalnosti i da je na transporteru da posreduje oko dodatnog carinskog postupka. Svaka vrsta robe iziskuje određene provere, potrebno je prepoznati da li je u pitanju komercijalna roba ili roba koju prate određeni atesti, sertifikati i slično. Samo bukiranje vozila je jednostavniji proces, iz razloga što dimenzije konačnog pakovanja pošiljki i njena ukupna težina određuju potreban kamionski prostor unutar prikolice. Kod zbirnih kamiona logički izazov je kako uklopiti sve vrste i gabarite pošiljaka kako bi se prevezlo što više robe, ponekada popunjavanje utovarnog prostora vozila zna da liči na nekada popularnu video igricu tetris.

PL: Kada stigne roba u Srbiju, posle koliko dana može da se preuzme?

– Kada roba stigne u Srbiju, tj. carinsku ispostavu odredišta-mesta gde je krajnja isporuka, ukoliko pošiljka ima uslova za carinjenje na vozilu, uglavnom se može puštati u slobodan promet istog dana, zapravo po okončanju carinskog postupka koje obično bude u danu prispeća vozila. Ukoliko se roba smešta pod carsinki nadzor, postupak smeštajnog dokumenta se završava isti dan, nakon 24h moguće je ulaganje carinskog postupka koji obično traje do 24h, kada je reeksportni posao u pitanju do 48h.

PL: Od čega zavisi tranzitno vreme i cena transporta?

– Ove dve stavke su povezane i uzročno su posledične. Cena transporta obično je zavisna od brzine isporuke koja je zahtevana. U ALTI LOGISTICI nudimo redovna ekonomična rešenja sa smeštajem robe pod carinski nadzor, carinjenjem i naknadnom isporukom na adresu. Za brže opcije nudimo šlepere sa duplim posadama, solo male kamione i kombi vozila gde uglavnom pošiljke carinimo na točkovima i isporučujemo na krajnju adresu u najkraćem roku. Samo tranzitno vreme zavisi od kilometraže, tj. udaljenosti destinacije, podrazumevam da se sati vožnje poštuju kao i vremena pauza koje kamion mora da pravi. Princip je jasan, za jednu radnu nedelju šleper mora napraviti pauzu od 45sati. Kamion počinje turu sa 4.5sati vožnje, nakon toga pravi pauzu od 45min i zatim može da vozi dodatnih 4.5sata, tako može u kontinuitetu voziti makisimum 4 dana. Dva puta nedeljno vozilo može biti angažovano 10 sati sa pauzama između vožnji u trajanju od 90min. Suština je da u jednoj radnoj nedelji vozač ne sme da vozi više od 56 sati ili unutar 2 nedelje 90sati, na nama je kao pružaocu usluga da o svemu vodimo računa i da mogućnosti uklapamo sa traženim i očekivanim tranzitnim vremenima.

alti_logistika_090616PL: Kako izabrati najefikasniji transport robe?

– Navedena procena je na firmi koja se bavi spoljnom trgovinom. Iskusan spoljnotrgovinac poznaje prilike u svojoj firmi kada je u pitanju roba koju proizvode ili prodaju. Takođe poznaje i razume prilike i carinske zakone u zemljama otpreme ili dopreme. Najefikasniji je onaj transport koji kupca čini zadovoljnim u smislu roka isporuke, mi u ALTI LOGISTICI uz jasne instrukcije naručioca možemo da ispratimo svaki zahtev. Zapravo, nastojimo da u saradnji sa svakim komitentom naučimo o kakvom je poslu reč. Da li je u pitanju roba koja se privremeno lageruje ili je u pitanju projekat sa vremenski definisanim terminima, koji u slučaju da se ne ispoštuju, za posledicu imaju penale, gubitak daljih potencijalnih poslova i projekata. Kroz saradnju sa našim komitentima nastojimo da što više spoznamo specifičnosti delatnosti kojima se naši klienti bave. Suština je da se u svaki posao udubimo i kroz softverske aplikacije sa kojima raspolažemo ‘’skladištimo’’ što više relevantnih podataka.

PL: Da li je najjeftinije uvek najbolji izbor?

– U nekoliko rečenica na sllikovit način pokušaću da odgovorim. Gorčina lošeg kvaliteta usluge dugo može ostati prisutna naspram prividnog ushićenja da ste uspeli da postignete dobru, povoljnu cenu logističke usluge. Uvek će se naći određeni konkurent koji će reći da posao može odraditi povoljnije, pitanje je da li ta ‘’povoljnija’’ opcija koju nudi može izdržati test vremena. JEFTINA a DOBRA usluga ugavnom nije BRZA. BRZA i DOBRA usluga uglavnom nije JEFTINA. JEFTINA a BRZA usluga nikada neće biti DOBRA. Navedeno nismo mi smislili, tj. konstatovali, u zapadnim ekonomijama se po tim pitanjima jasno prepoznaju standardi nivoa usluga koje se nude, bilo koja branša da je u pitanju. Za ALTI LOGISTIKU mogu reći da nismo jeftini, sa sigurnošću mogu stati iza toga da smo konkurentni.

PL: Kako rešavate pitanja transporta specifične robe?

– Žive životinje ne prevozimo kao ni municiju i eksplozivne materije. Sirovine, polu fabrikate, fabrikate, gotove proizvode transportujemo na dnevnom nivou. Duboko smrznuta ili roba pod temperaturnim režimom ako putuje više dana, važno je proveravati rad termo kinga i temperaturnih ispisa, za rinfuzne robe neophodno je obezbediti adekvatno vozilo (šleperi sa koritima), valjkaste robe, primera rolne papira, koturovi lima, prevozimo kamionima sa takozvanim mulda prikolicama. Izazovi sa kojima se odlučno susrećemo i suočavamo su prevozi osetljive robe, instrumenti, mašine, kompjuterske opreme, avio motori velike vrednosti. Vozač koji zna da rukuje sa takvom robom, u smislu da je prilikom utovara dobro osigura, prilikom pauza proverava, od značaja je za sigurnost toka transportnog procesa. Obezbediti adekvatne dozvole, tranzitnu garanciju, osiguranje i eventualne pratnje je nešto što je neophodno za miran san dok se isporuka ne završi.

Foto: anekoho/fotolia.com
Foto: anekoho/fotolia.com

PL: Koji je najzahtevniji/specifičniji transport koji ste realizovali, u pogledu rokova i vrste robe?

– Svaki transport je priča za sebe… Iz dosadašnjeg iskustva i karijere izdvojio bih više primera. Uglavnom su to bile organizacije vangabaritnih prevoza.U jednom slučaju imali smo dimenziono i težinski vangabaritnu pošiljku velike fakturne vrednosti. Roba je je bila propraćena dodatnim i rezervnim delovima koji su mogli stati u standardne dimenzije kamiona. Specifično je bilo to što su sve stavke bile na jednoj fakturi, što je podrazumevalo provoz kamiona u konvoju. Znači potrebno je bilo pripremiti određene dozvole, tehničke i policijske pratnje, zatim iskoordinisati da više vozila dođe u jednom danu, zapravo u pre podnevnom delu dana, zatim pratiti kamione kroz ceo tok transportnog postupka, ispratiti ulaz celokupne robe na srpskom graničnom prelazu. S obzirom na to da vangabariti nemaju pristup parkinzima carinskih ispostava, najava carini da će roba biti u neposrednoj blizini carinske ispostave radi eventulalnih pregleda je bio poslednji u nizu najava kako bi se transport sigurno, bezbedno I što je najvažnije, na vreme završio.

PL: Koji su izazovi, a koji problem sa kojima se suočavate u poslovanju?

– Izazovi i problemi, te dve reči mi nekada imaju gotovo isto ili vrlo slično značenje. Naša usluga je berzanska, cena zna da zavisi od ponude i potražnje, izazov je biti u mogućnosti da uvek ponudite adekvatno logističko rešenje po konkurentnim uslovima. Radeći u internacionalnim kompanijama, susretao sam se sa frazom na engleskom – ‘’CONTINGENCY PLAN’’. Najlakše bi preveo na naš jezik rekavši da se radi o pripremi PLANA B. Zapravo, radi se o kreiranju šeme nepredviđenih situacija. Takav pristup prvobitno je bio prisutan u vojsci, zatim u službama civilne zaštite od elementarnih nepogoda, u poslednjih nekoliko decenija primenjuje se u biznisu, sa porukom da se ništa ne sme prepustiti slučaju. Tako je i u našem poslu, pustite li da transport ide kako ‘’voda teče’’, nije dobro. Napravite rezervni plan ili nekoliko rezervnih planova, u slučaju da isporuka iz nekog razloga kasni, a pravovremeno obaveštavate klijenta, sa predlogom rešenja, svi će vas razumeti ili u većoj meri istolerisati.

PL: Kakvu podršku imaju vaši klijenti?

– Konsalting koji pružamo klijentima je što kvalitetniji, potkovan proverenim izvorima i relevantnim iskustvima. Što se tiče izveštavanja naših klijenata, trudimo se da budemo ispred vremena, javljamo telefonom, šaljemo mailom i sms porukama statuse, pravovremeno ukazujemo na situacije koje mi ne kontrolišemo u potpunosti, npr. koordinacija podataka sa ino partnerima i ino špediterima, samostalno komuniciramo sa magacinima. Kada se bavite prodajom usluga smatram da je to glavni adut koji treba istaći, a mi ga jednostavno zovemo korisnički servis i briga o klijentima.

Uvereni smo da ste pročitali veoma interesantne i korisne informacije, a za sva dodatna pitanja možete se obratiti našem sagovorniku na sales@altilogistika.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.