Prvi put u Srbiji rečnim putem izvezen opasan otpad iz Srbije

Prvi put u Srbiji rečnim putem je izvezen opasan otpad iz Srbije, organizatori ovog pilot projekta su kompanije „Miteco“ Kneževac i „Agent Plus“ iz Beograda. Opasan otpad se do sada prevozio isključivo drumskim saobraćajem. Prevoz rečnim putem je ne samo ekološki prihvatljiviji, zbog manje emisije izduvnih gasova i prevoza veće količine otpada odjednom, nego i jeftiniji, sa veoma malom razlikom u vremenu transporta, navela je kompanija „Agent Plus“ u saopštenju.

Kako je navedeno, bez obzira na sve prednosti korišćenja rečnog transporta, u Srbiji se do sada nikad nije koristio ovaj vid transporta za prevoz opasnog otpada.

Nakon pribavljanja svih potrebnih dozvola i saglasnosti, sa namerom izvoza na konačno odlaganje i insineraciju, „Miteco“ je izvršio pakovanje, transport i privremeno skladištenje 1.500 tona opasnog otpada u svojoj transfer stanici, koje je zatim otpremio „Agent Plus“. Za potrebe ovakvih projekata angažovani su obučeni ljudi sa kompletnom zaštitnom opremom za rad sa PCB otpadom.

PCB otpad, definisan kao trajni organski zagađivač, po svojoj klasifikaciji spada u stabilne, toksične i kancerogene organske materije trajnog dejstva, koji mogu značajno uticati na zdravlje ljudi. Nakon adekvatnog skladištenja otpada „Agent Plus“ je  otpremio u postrojenje za tretman u Moerdijku, u Holandiji. Opasan otpad iz Srbije uništava se u inostranstvu i za sada nije poznato kada će Srbija dobiti postrojenje za tretman ovog otpada.

Kompanija „Miteco“ se bavi zbrinjavanjem opasnog i industrijskog otpada i remedijacijom kontaminiranih lokacija, dok je „Agent Plus“, jedna od vodećih regionalnih kompanija u oblasti organizacije prevoza i logistike.