IMG Manufacturing počeo izgradnju fabrike plastičnih elemenata u Vršcu

Češka grupacija IMG počela je izgradnju kompleksa za proizvodnju plastičnih proizvoda u industrijskoj zoni Tehnološki park u Vršcu.

Kamen temeljac fabrike IMG Manufacturing postavljen je u sredu (15. decembra 2021. godine), a reč je o investiciji vrednoj 15 miliona evra. Projekat će biti realizovan u tri faze, pojedinačnih vrednosti po 5 miliona evra. Završetak prve faze predviđen je za oktobar 2022. godine, nakon čega će početi proizvodni proces.

Kako se navodi na na zvaničnom sajtu Grada Vršca, najpre je predviđena izgradnja kompleksa za izradu proizvoda od plastike – ekstrudiranih ploča i plastičnih rezervoara. U ostalim fazama biće izgrađeni pogoni za proizvodnju plastičnih delova za automobile, kamione i autobuse. 

Realizacija druge faze je isplanirana za 2023. godinu, dok se početak treće faze očekuje tokom 2024. godine.

Kompleks bi trebalo da počne rad u punom kapacitetu najkasnije od 2025. godine, a planirano je zapošljavanje 113 radnika.

Objekti će se prostirati na površini od oko 6.000 kvadratnih metara i biće izgrađeni na parceli od 13.520 kvadratnih metara čije je ograđivanje i infrastrukturno opremanje u toku. Projektovanje celokupnog kompleksa povereno je preduzeću Biro Plus, koje posluje u okviru Eurocons Grupe iz Vršca. Izvođač radova je GP Građevinar.

– Fabrika je projektovana u skladu sa svim svetskim standardima, bez emisije zagađenja i bilo kakvog negativnog uticaja na životnu sredinu. Ispoštovani su svi ekološki standardi, ceo kompleks je isprojektovan kao visoko energetski efikasan – navodi se u saopštenju.

Republika Srbija pomogla je ovu investiciju sa 1.839.000 evra, a lokalna samouprava pružila je podršku u izradi plansko-tehničke dokumentacije.

Podsetimo, kompanija IMG Bohemia, koja je takođe deo grupacije IMG, u avgustu prošle godine najavila je da će i u Beloj Crkvi graditi pogon za proizvodnju plastičnih komponenti za automobilsku industriju. Tada je saopšteno da je postignut dogovor o uslovima za ovu češku grinfild investiciju u Beloj Crkvi, a najavljeno je zapošljavanje 200 ljudi.

Foto: (budući izgled kompleksa u Vršcu) GP građevinar

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.