Kako će se cene goriva kretati tokom leta?

Tokom proteklih nedelja u Srbiji je zabeležen pad cena benzina i dizela. Do 7. juna, na pumpama u našoj zemlji, litar evro-dizela koštaće 201 dinar, a litar benzina evro-premium je 192 dinara. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je zadržao cenu, dok je benzin pojeftinio za dva dinara.

Kako je za RTS istakao Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, očekuje se da će se cena na tom nivou i zaustaviti, zbog povećane potražnje tokom letnjih meseci.

– Leto je uvek period malo veće potrošnje benzina, tako da očekujem da će se sadašnje cene na tom nivou i zaustaviti – rekao je Mićović.

On je podsetio i da, uprkos najavama zbog rasta akciza, gorivo nije poskupelo, pre svega zbog drugih parametara koji utiču na cenu i koji su se u tom periodu kretali u negativnom smeru.

Kako je ukazao, naftni sektor ne može da utiče na državnu politiku vezanu za oporezivanje energije, već samo da ukažu na probleme koje stvaraju velike državne dažbine.

– To je jedan snažan instrument koji može da utiče na potrošnju određenih derivata, neke da favorizuje, neke da smanji. Tako da smo mi poslednjih godina mogli uživo da vidimo kako deluje državna politika podizanja akciza, kada je potrošnja tečnog naftnog gasa, kao jednog ekološki prihvatljivog goriva, krenula nizbrdo iz godine u godinu. Doveli smo do toga da ga gotovo potpuno proteremo sa tržišta, što mislim da iz aspekta energetske politike, saobraćajne politike i ekološke politike baš i nije dobar potez – rekao je Mićović.

Sve više vozila na ulicama, najveći porast beleze dizelaši

Mićović je istakao da  je u poslednjih pet godina došlo do ukupnog povećanja broja registrovanih vozila sa 2,5 miliona na 3 miliona, što je oko 19%.

– U toj strukturi povećanja, najveći procenat povećanja imaju vozila sa dizel motorima, oko 27,6%, dok je benzinskih automobila više za 12 procenata. Tečni naftni gas rapidno pada, oko 24% u ovom periodu od pet godina, dok je prirodni gas povećan čak za 197 procenata – rekao je Mićović i istakao da ti procenti zapravo nisu rezultat planirane politike u toj oblasti.

– To se vidi po tome što raste broj registrovanih vozila sa dizel motorom, a u skladu sa drugim zahtevima trebalo bi da bude u suprotnom smeru. Ali, na placevima za prodaju polovnih automobila, više od 90% automobila je sa dizel motorom, jer se Zapad rešava tih automobila i oni završavaju i u našoj zemlji, generalno na Balkanu i našem okruženju – naveo je Mićović

Gde napuniti rezervoar

Sagovornik RTS-a posavetovao je građane koji idu u Grčku na letovanje da je najbolje da napune gorivo pre izlaza iz Severne Makedonije.

– Svi pune rezervoare na izlasku iz Severne Makedonije, tu su gužve na benzinskim stanicama. Severna Makedonija ima dijametralno suprtnu fiskalnu politiku u odnosu na Grčku. Uvek je tako na dugačkim putovanjima, na Zapadu treba voditi računa da li na auto-putu da sipate, ili je bolje da siđete sa auto-put – zaključio je Mićović.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.