Malim preduzećima u Srbiji subvencije za kupovinu viljuškara

Ministarstvo privrede Republike Srbije, u saradnji sa Razvojnom agencijom, kao i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama, i ove godine organizuje program podrške mikro i malim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama za nabavku opreme. Ukupna opredeljena bespovratna sredstva iznose 800 miliona dinara, a preduzeća, između ostalog, mogu dobiti novac i za nabavku transportno-manipulativnih sredstava, odnosno viljuškara, utovarivača itd.

Kako je saopštila Razvojna agencija Srbije, cilj programa je podrška investicijama i podsticaj bržem privrednom razvoju, a sufinansira se nabavka:

1. Nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara, i to:

proizvodne opreme i/ili mašina;
transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta;
delova, specijalizovanih alata za mašine;
mašina i opreme za unapređenje efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje;

2. Nove opreme za izvođenje građevinskih radova

Kompletan javni poziv i detalje o načinu konkurisanja možete pogledati OVDE. 

Privredni subjekti koji ispune uslove Programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uključene u realizaciju Programa, uslovno odobre kredit, odnosno finansiranje, mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 50% od neto vrednosti opreme koja se nabavlja. Učešće privrednih subjekata iznosi 5% od ukupne vrednosti opreme, dok se ostatak obezbeđuje iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija uključenih u sprovođenje ovog Programa.

Iznos odobrene bespovratne pomoći u visini do 50% od neto vrednosti opreme koja se nabavlja ne može biti manji od 500.000 dinara, niti veći od 5.000.000 dinara.

Visina bespovratnih sredstava koja se može dodeliti privrednom subjektu određuje se u odnosu na broj zaposlenih na neodređeno vreme na dan 31. decembra 2023. godine po evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja: 1 zaposleni – do milion dinara, 2-5 zaposlenih – do 2,5 miliona dinara, 6 i više zaposlenih – do 5 miliona dinara.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2024. godine.

Više detalja pogledajte OVDE. 

Foto: Unsplash/Pickawood, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.