MSC gradi 12 LNG dual-fuel kontejnerskih brodova u Kini

MSC Mediterranean Shipping Company, najveća svetska kompanija za kontejnerski prevoz, sklopila je ugovor sa kineskim brodogradilištem Zhoushan Changhong International Shipbuilding za izgradnju dvanaest LNG dual-fuel kontejnerskih brodova kapaciteta 19.000 TEU. 

Dual-fuel tehnologija se odnosi na sposobnost broda da koristi više od jednog tipa goriva za svoje motore. U kontekstu LNG (tečni prirodni gas) dual-fuel kontejnerskih brodova, ovo znači da brod može koristiti i LNG kao primarno gorivo, ali i alternativna goriva poput amonijaka ili metanola kada je to potrebno ili poželjno.

Kako piše Offshore Energy, a prenosi portal Pomorac, ovaj novi ugovor dolazi nakon prethodnih narudžbi za deset kontejnerskih brodova kapaciteta 11.400 TEU i deset brodova kapaciteta 10.300 TEU, takođe na  LNG pogon, koje je MSC već naručio od istog brodogradilišta. Navodi se da Zhoushan Changhong sada ulazi u segment izgradnje ultra velikih dual-fuel kontejnerskih brodova s ovom novom narudžbom.

Prema saopštenju brodogradilišta, novi brodovi predstavljaju najnoviju generaciju ultra velikih kontejnerskih brodova, koje je razvila i dizajnirala CIMC-ova podružnica CIMC Ocean Engineering Design and Research Institute (CIMC ORIC). Biće dugački 366 metara, a široki 58,8 metara.

Osim pogona na LNG, brodovi će biti spremni za pogon amonijakom i metanolom, pa će biti opremljeni raznim uređajima za optimizaciju energetske efikasnosti, uključujući visokoefikasna kormila, osovinske generatore velike snage, sisteme za napajanje sa obale i praćenje energetske efikasnosti.

Detalji o datumu isporuke i ceni brodova još nisu objavljeni.

Foto: ilustracija/pixabay

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.