Linglong u povećanje proizvodnje u Zrenjaninu ulaže 645 miliona dolara

Kompanija Linglong Tire, treći po veličini dobavljač guma u Kini, saopštio je da će uložiti 645 miliona dolara kako bi povećao svoju proizvodnju u fabrici u Zrenjaninu. Kako kažu, namera je da zadovolje rastuću potražnju u Evropi povećanjem proizvodnih kapaciteta svoje fabrike u Srbiji.

Kako piše kineski Yicai Global, a prenose domaći mediji, projekat će povećati proizvodnju radijalnih guma visokih performansi u fabrici u Slobodnoj zoni Zrenjanin za 1,1 miliona jedinica godišnje. To će uključivati 800.000 guma za autobuse i kamione, 150.000 za poljoprivredna vozila, 50.000 za inženjerska vozila i 100.000 remontovanih guma.

Kompanija sa sedištem u Džaojuanu direktno će uložiti 193 miliona dolara, a ostatak će doći iz bankarskih kredita. Linglong Tire je takođe najavio i da će izgraditi distribuiranu solarnu elektranu od 24 megavata u fabrici, kako bi smanjila emisiju ugljenika.

Iz kompanije su poručili da bi prethodni radovi na projektu povećanja proizvodnje, prema planu izgradnje, trebalo da budu završeni do kraja decembra. Građevinski radovi će, kako se navodi, početi u januaru, a projekat će postati operativan u decembru 2030. godine.

Kompanija očekuje da će proširenje zrenjaninske fabrike doneti prosečan godišnji neto profit od 123 milina USD nakon dostizanja punog kapaciteta, sa očekivanim prosečnim operativnim prihodom od 282 miliona USD. Kompanija u saopštenju dodaje da je vreme potrebno za „oporavak“ investicije nešto manje od šest godina, uključujući period izgradnje.

Linglong, koji ima pet fabrika u Kini i još jednu na Tajlandu, prošle godine je proizveo 79,1 milion guma.

Prva faza fabrike u Srbiji, koja je počela probnu proizvodnju u prvoj polovini prošle godine, planira godišnji kapacitet od 13,82 miliona guma raznih tipova, naveli su iz Linglonga i dodali kako očekuju da će fabrika dostići projektovani kapacitet za svaki proizvod do kraja sledećeg juna.

Linglongova neto dobit prošle godine je iznosila 195,1 miliona USD, prema godišnjem finansijskom izveštaju, dok je operativni prihod kompanije dostigao 2,8 milijardi USD, preneo je kineski medij.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.