Nemačka policija zagovara jedinstvenu šemu saobraćajnih kazni širom EU

Sindikat nemačke policije poziva Evropsku uniju da usvoji jedinstven sistem saobraćajnih kazni kako bi se poboljšala bezbednost na putevima i obezbedilo dosledno sprovođenje saobraćajnih pravila u svim državama članicama.

Kako prenosi Nemačka novinska agencija (dpa), Jochen Kopelke, predsednik Sindikata nemačke policije (GdP), istakao je važnost takve mere u intervjuu za nemačku medijsku mrežu RND. Prema njegovim rečima, sa zajedničkom listom novčanih kazni, mogu se dosledno sprovoditi saobraćajni propisi i povećati bezbednost na putevima preko državnih granica.

Kopelke veruje da je ova inicijativa ključna za unapređenje cilja EU da se broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama svede na nulu.

Nemačka novinska agencija dodaje da trenutni disparitet u kaznama za saobraćajne prekršaje širom EU predstavlja značajan izazov za bezbednost na putevima. Saobraćajni prekršaji, kao što su prekoračenje brzine ili vožnja pod dejstvom alkohola, trenutno se kažnjavaju različitim merama u zavisnosti od zemlje, što dovodi do nedoslednog sprovođenja i potencijalno podriva bezbednosne napore širom regiona.

Osim zalaganja za standardizovane saobraćajne kazne, Sindikat poziva na snažniju i integrisaniju evropsku policiju. Kako se navodi, nakon velikih međunarodnih događaja poput Olimpijskih igara u Francuskoj i Evropskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj, sindikat je predstavio program. Njegov ključni element je predloženo proširenje ovlašćenja Evropola i poboljšana saradnja između nacionalnih agencija za sprovođenje zakona. GdP je sugerisao da bi Europol trebalo da ima mogućnost da sprovodi nezavisne istrage pod određenim okolnostima, što predstavlja značajan pomak u trenutnoj ulozi agencije.

izvor:Trans.info

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.