Kako se intermodalni transport poredi sa tradicionalnim drumskim transportom u smislu troškova i efikasnosti i kako je to relevantno za moj posao?

Prednosti prelaska na intermodalni transport
Intermodalni transport pruža nekoliko jasnih prednosti u odnosu na tradicionalni drumski transport, što ga čini sve privlačnijom opcijom za savremenu logistiku. Za razliku od kamionskog transporta, koji se oslanja isključivo na transport drumom, intermodalni transport kombinuje više vidova transporta, prvenstveno železnički i drumski. Ova kombinacija dovodi do značajnih ušteda u troškovima, jer je železnički transport generalno isplativiji i manje je podložan promenama koje diktiraju cene goriva. Štaviše, železnički transport je manje osetljiv na neplanske situacije na putevima, što rezultira predvidljivijim i stabilnijim cenama.

Još jedna ključna prednost je uticaj na životnu sredinu. Železnički transport generiše znatno niže emisije CO₂ u poređenju sa drumskim transportom, smanjujući karbonski otisak logističkih operacija. Studije su pokazale da intermodalni transport može smanjiti emisije CO₂ i do 80%, što ga čini održivijim izborom za kompanije posvećene ekološkoj odgovornosti.

Efikasnost intermodalnog transporta je posebno primetna kod pošiljaka koje putuju da udaljene destinacije. Korišćenjem železnice za veći deo rute, kompanije mogu smanjiti broj pretovara i potencijalna kašnjenja povezana sa drumskim transportom. Ovo dovodi do pouzdanijih vremena isporuke, jer na njih ne utiču faktori poput npr. nedostatka vozača.

Zašto bi kompanije trebalo da razmotre intermodalni transport

S obzirom na aktuelni nedostatak vozača kamiona i sve veći naglasak na održivosti, preusmeravanje transportnih potreba ka intermodalnom transportu nije samo strateški potez već i neophodnost. Kompanije koje usvoje intermodalni transport mogu ostvariti značajne uštede, poboljšanu efikasnost i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu. Ovaj pomak ne samo da pomaže u prevazilaženju trenutnih logističkih izazova već se i usklađuje sa ciljevima društvene odgovornosti.

Kako cargo-partner može pomoći?

U cargo-partner-u smo posvećeni pružanju sveobuhvatnih rešenja za intermodalni transport koja odgovaraju specifičnim potrebama vašeg poslovanja. Naša široka mreža železničkih terminala u Evropi i Kini i besprekorna povezanost za rešenja „od vrata do vrata“ obezbeđuju efikasno rukovanje robom u različitim geografskim područjima. Sa preko 40 godina iskustva u logistici i stabilnom pozicijom na tržištu, cargo-partner je dobro opremljen da omogući nesmetane transportne procese. Naši iskusni agenti i robusna infrastruktura čine nas idealnim partnerom za kompanije koje žele da optimizuju svoje lance snabdevanja i prihvate održive logističke prakse.

Kontaktirajte stručnjake u cargo-partner-u za više informacija o tome kako možete početi da štedite na transportu, a istovremeno smanjite svoj ekološki otisak!

cargo-partner | transport + iLogistics

Category: Špedicija, transport i logistika
Tags: cargo-parner, Intermodal Transport, intermodalni prevoz, intermodalni transport, intermodalni transport robe, intermodalni transport tereta Evropa, kombinovani transport
Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.