IZVOZ PŠENICE – Niska cena u Ukrajini domaće ratare ostavlja bez zarade

Osim suše, visokih troškova proizvodnje i niske otkupne cene, srpski ratari bi uskoro mogli da se suoče sa još jednim problemom – cenom ukrajinske pšenice koja će, kako stoje stvari, biti još niža.

Kako piše biznis.rs, Ukrajina je objavila konačne detalje novog plana minimalnih izvoznih cena za ključne pošiljke žitarica i uljarica. Trgovci žitaricama saglasni su da bi ova odluka mogla da dovede do novih potresa na tržištu. Prema rečima Bojana Šuljmanca, predstavnika Asocijacije poljoprivrednika Srbije, cena pšenice već je izuzetno niska.

– Cena pšenice je 20 dinara, a ukoliko dođe do snižavanja cene ukrajinske pšenice, kod nas će tek biti loše – kaže Šuljmanac i dodaje da će ratari u slučaju velikog pada cene pšenice odustajati od gajenja ove kulture.

– Smanjićemo proizvodnju, svi će smanjiti površine, ali problem je što ne znamo šta bismo drugo posejali – ne možemo ni kukuruz, ni soju, isti je problem i sa tim kulturama. Ova godina je i inače jako loša, što zbog vremenskih uslova, što zbog uslova za gajenje, cene otkupa su loše. Mora malo i država da zaštiti svoje proizvođače, da podigne subvencije, napravi neki sistem – ako uopšte smatra da joj sistem treba – kaže Šuljmanac.

Govoreći o trenutnom problemu ratara, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović istakao je nedavno da je za subvencije po hektaru podneto više od 316.000 zahteva, a da je broj nerešenih zahteva 6.790, što znači da je procenat realizacije gotovo 98 procenata. Kada je reč o refakcijama za gorivo, realizovano je gotovo 94 odsto zahteva, kao i 99 odsto zahteva po pitanju kredita za registrovana poljoprivredna gazdinstva. Sa proizvođačima je razgovarao i o otkupu i isplati merkantilne pšenice roda 2024. godine od strane Republičke direkcije za robne rezerve.

Ministar je tada naglasio da je Republička direkcija za robne rezerve predložila izmenu zaključka Vlade Srbije o kupovini merkantilne pšenice roda 2024. godine, na osnovu koje će biti predviđeno da se otkup izvrši proporcionalno na osnovu prijavljenih količina na navedenoj berzi, računato do 30.000 tona pšenice, kako bi sva poljoprivredna gazdinstva koja su se prijavila zaključila ugovor o kupoprodaji.

O situaciji na tržištu govori i podatak da su tokom prošle nedelje na Produktnoj berzi cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda imale negativan cenovni trend. Ukupno je, tokom prethodne nedelje, prometovano 4.120 tona robe finansijske vrednosti 97.432.500 dinara. Najviše je trgovano upravo pšenicom, a sredinom sedmice došlo je do povećanja ponude ove žitarice u odnosu na prethodni period, ali je kraj nedelje ponovo doneo smanjenje aktivnosti na tržištu. Zaključenje berzanskih ugovora često je ometala razlika u paritetima nuđene i tražene robe, navodi se u nedeljnom izveštaju.

Hlebnim zrnom trgovalo se u cenovnom rasponu od 20 do 20,5 dinara po kilogramu bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta. Ponder cena iznosila je 20,28 dinara po kilogramu bez PDV-a (22,30 dinara po kilogramu sa PDV-om), te je cena bila niža za 2,01 odsto u odnosu na prošlonedeljnu.

Pšenica je ove sedmice činila 80 odsto ukupnog obima prometa, pa je tako bila najtrgovanija poljoprivredna kultura.

Izvor: Biznis.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.