Od 16. septembra Nemačka PONOVO uvodi privremene granične kontrole

Uredbom Ministarstva unutrašnjih poslova, Nemačka će od 16. septembra uvesti privremene granične kontrole sa svim zemljama sa kojima se graniči. Kako je navedeno u saopštenju za medije, privremene granične kontrole koje Nemačka uvodi zbog ilegalnog ulaska migranata i zaštite unutrašnje bezbednosti Nemačke sprovodiće se narednih šest meseci.

Ministarka je sredinom oktobra prošle godine uvela stacionarne kontrole na granicama sa Poljskom, Češkom i Švajcarskom. Takve kontrole postoje na nemačko-austrijskoj kopnenoj granici još od septembra 2015. Sada će – kao što je bilo uvedeno tokom Evropskog prvenstva u fudbalu – da postoje kontrole i na granicama sa Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danskom.

Federalna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser rekla je da su nove mere uvedene kako bi Nemačka ojačala svoju unutrašnju bezbednost i zauzela čvrst stav protiv nelegalnih migracija.

Uticaj graničnih kontrola na transport i logistiku

Zabrinuti špediteri pozvali su nemačku državnu službu da preispita odluku, upozoravajući na ozbiljne poremećaje u lancima snabdevanja.  Stručnjaci iz industrije upozoravaju da će ponovno uvođenje graničnih kontrola vratiti evropski transportni i logistički sektor izazovima sa kojima se suočavao tokom pandemije COVID-19.

Špediteri su oštro reagovali na vest, nazivajući je „krajem šengenske zone bez granica“. Tim povodom saopštenjem se oglasilo holandsko udruženje špeditera, Evofenedex.

– Postoji rizik od dugog čekanja i poremećenih lanaca snabdevanja, što bi moglo da dovede do kašnjenja u isporuci sveže robe poput cveća –  navodi se u saopštenju Evofenedex-a.

Provere na licu mesta će biti usmerene na granice sa Danskom, Belgijom, Francuskom, Luksemburgom i Holandijom – posebno prometnim rutama, napominje Gert van Ajk, savetnik u Evofenedex-u.

– Takve kontrole će garantovano dovesti do kolapsa transporta. Potpuna kontrola je, po našem mišljenju, neizvodljiva – rekao je van Ajk.

On je dodao da Holandija godišnje izvozi u Nemačku robu vrednu 165 milijardi evra.

– Šest meseci ovih graničnih provera koštaće desetine miliona evra samo zbog kašnjenja –  upozorio je van Ajk.

Savetnik Evofenedexa je takođe primetio da bi to štetilo ne samo evropskom domaćem tržištu, već i globalnoj konkurentnosti Evrope.

Predloženo rešenje

Udruženje se zalaže za „pametniji sistem koji minimizuje poremećaje u lancima snabdevanja“.

– Ako to nije izvodljivo, želeli bismo da razgovaramo o stvaranju „zelenih traka“, kao što je sprovedeno tokom pandemije COVID-19. To bi omogućilo da teretni transport efikasnije prelazi granice – sugeriše Evofenedex.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.