Efikasnija kontrola brodskih kontejnera – Crna Gora počela primenu Sistema za targetiranje pošiljki

Uprava carina Crne Gore počela je primenu Sistema za targetiranje pošiljki (CTS), čija je osnovna funkcija analiza rizika na brodskim kontejnerima pre uplovljavanja broda u carinsku ispostavu Slobodna zona Bar.

To, kako je objasnila Uprava carina Crne Gore, omogućava brzo stavljanje u slobodan promet robe u kontejnerima koji ne predstavljaju rizik, kao i bržu i efikasniju kontrolu kontejnera koji predstavljaju rizik sa aspekta kršenja carinskih propisa.

– CTS sistem je razvila Svetska carinska organizacija (SCO) za pomoć carinskim upravama u prikupljanju, čuvanju i razmeni podataka o kargo manifestu. Softver se sastoji od aplikacije za prikupljanje i skladištenje podataka o kargo manifestu na nacionalnom nivou i interfejsa za razmenu podataka između carinskih uprava na međunarodnom nivou – objašnjavaju.

Uprava carina Crne Gore podsetila je da je 7. juna 2021. godine zaključen Memorandum o razumevanju između tadašnje Uprave prihoda i carina Crne Gore i Granične službe Ujedinjenog Kraljevstva, u vezi sa zajedničkom saradnjom, unapređenjem znanja i razvojem veština u pogledu svih pitanja vezanih za crnogorske granice. Cilj memoranduma je, kako se navodi, jačanje saradnje između dve službe, razmena znanja, pomoć u prevenciji, otkrivanju ili istrazi teškog i organizovanog kriminala, kao i potpomaganje zajedničkih napora u interesu javne zaštite.

Uprava prihoda i carina je 25. juna 2021. godine u svrhu implementacije CTS-a zaključila sporazum sa Svetskom carinskom organizacijom (SCO) o korišćenju tog sistema.

Foto: Unsplash/Bernd Dittrich, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.