Hamburški most Norderelb ponovo otvoren za teški teretni saobraćaj

Most Norderelb u Hamburgu ponovo je otvoren za saobraćaj teških teretnih vozila nakon kratkog zatvaranja zbog kontrolnih aktivnosti, javlja nemačka novinska agencija DPA.

Građevinski inženjeri i nezavisni stručnjaci su izvršili procene nakon otkrivanja malih pukotina na mestima zavarivanja. Prema navodima DPA, utvrđeno je da su ove pukotine površinske, kao i ne dovode do ozbiljnog ugrožavanja integriteta čelika. U skladu sa tim, most je proglašen bezbednim za dalje korišćenje teških vozila.

Pre zatvaranja, most Norderelb dnevno je prelazilo oko 136.000 vozila, pri čemu su teški kamioni činili 21% ukupnog saobraćaja.

Projekcije ukazuju da će se saobraćaj značajno povećati u narednim godinama. Do 2030. dnevni broj vozila mogao bi porasti na 160.000, a očekuje se da će se udeo teških kamiona povećati na 27%.

Most Norderelb koristi se više od šest decenija, a otvoren je 1963. Iako je prvobitno izgrađen kao most sa četiri trake, 1986. došlo je do proširenja. Očekuje se da će ostati u funkciji najmanje do 2029. godine, kada je planiran završetak paralelnog zamenskog mosta.

Iako se puni rezultati nedavnih kontrola očekuju na jesen, preduzeće Autobahn GmbH već je pokrenulo pojačano praćenje mosta, koje podrazumeva česte provere stubova. Tokom ovih nadzornih aktivnosti mogla bi biti uvedena nova ograničenja saobraćaja, navodi DPA.

Izvor: trans.info/DPA
Foto: Pixabay/Jörg Husemann

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.