Novi hangar u zoni beogradskog aerodroma posle skoro 40 godina (FOTO)

Prince Aviation, prva privatna avio-kompanija u Srbiji koja se bavi pružanjem usluga bizjet prevoza, kao i održavanjem i popravkom aviona, svečano je otvorila svoj novi hangar na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. To je ujedno i prvi takav objekat izgrađen na tom mestu, u poslednjih gotovo 40 godina.

Hangar se prostire se na 3.600 kvadratnih metara, od kojih depo zauzima 3.000 kvadrata, a 600 kvadrata je namenjeno za radionice i kancelarije. Novi hangar je tehnološki opremljen najsavremenijm rešenjem za sve vrste instalacija, anti-statik podom, a vrata koja gotovo da nemaju vertikalne ramove omogućavaju da u njega uđe veliki broj raznovrsnih letelica, preneo je specijalizovani portal TangoSix.

– Tvrđava od čelika koja je sada nastala, nije samo jedno vrhunsko inženjersko dostignuće. Ovo je simbol naše težnje ka savršenstvu i vrhunskom kvalitetu. U njega smo ugradili najveća i najbolja tehnološka rešenja koja postoje u ovoj industriji – poručio je izvršni direktor kompanije Princ Aviation Srđan Kragojević.

Servisni centar opremljen najsavremenijom tehnologijom 

Kako prenose mediji, kao najstarija privatna avio-kompanija u Srbiji, Princ Aviation prvi komercijalni let obavio je 1991. godine.

U svojoj floti imaju desetak aviona, servis za održavanje letelica i školu za obuku pilota, a već godinama sarađuju sa najvećim imenima u avio-industriji, uključujući Cessna/Textron Aviation, Pratt & Whitney, Collins i Garmin. Posle otvaranja ovog modernog objekta, očekuje se proširenje saradnje i sa kompanijama poput Dassault Aviation. Samo prošle godine, servisirano je više od 80 aviona iz cele Evrope.

Kompanija namerava da novi hangar postane vodeći servisni centar u regionu. U njemu će se održavati različiti tipovi aviona. Poslednjih 18 godina, ova firma održava vazduhoplove, vodećih svetskih proizvođača kao što su Textron i Dassau. Kako poručuju, hangar je opremljen najmodernijom tehnologijom, pa će smanjiti vreme boravka aviona na tehničkom održavanju. Osim servisa, novi objekat ima važnu ulogu u obrazovanju budućih stručnjaka kroz sistem dualnog obrazovanja, što će doprineti razvoju domaće avijacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prince Aviation (@princeaviation)

„Budućnost Srbije je u logistici“

Hangar je svečano otvorio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, a svečanosti su prisustvovali mnogobrojni predstavnici proizvođača aviona i avio-kompanija, kao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil. Vesić je poručio da je novi hangar važan za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije.

Posle 34 godine, ulazak u novu eru sa ovakvim hangarom znači da će kompanija još više napredovati, izjavio je ministar Goran Vesić.

Upravo to govori gde je budućnost Srbije – u logistici, jer se nalazimo na takvom mestu u Evropi, dodao je Vesić.

Ministar je podsetio i na dugu tradiciju avijacije na ovim prostorima. Kako je rekao, Kraljevina Jugoslavija između Prvog i Drugog svetskog rata nije proizvodila automobile. Ipak, u isto vreme, u Beogradu bilo je više fabrika aviona, a sam kralj Aleksandar prvi je evropski monarh koji je leteo avionom.

Vesić je ocenio da izgradnja ovog hangara pravi dokaz kako privatni kapital može da se uključi u razvoj države. On je objasnio da se razvoj i ekonomski rast koji se poslednjih godina dešava u Srbiji može najbolje videti po izgradnji brzih pruga i renesansi naše avijacije.

Kako mediji pišu, ova prošlonedeljna ceremonija zapravo je tek početak izgradnje novih, sličnih sadržaja na Aerodromu Nikola Tesla, jer preko puta niče budući hangar Avio-službe Vlade Srbije, a i tek predstoje interesantna dešavanja u domaćem MRO biznisu.

Naslovna foto: Pexels/Michel Rothstein, ilustracija 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.