„Kontejneri-baterije“ snabdevaju brodove strujom – Završeno testiranje u Luci Roterdam (VIDEO)

U roterdamskoj luci nedavno je završeno zanimljivo testiranje. Na termimalu Steinweg Beatrix, naime, realizovan je pilot projekat korišćenja prenosivih baterijskih sistema za napajanje brodova strujom sa obale. 

Novi pilot-projekat nastavak je testiranja koje je sprovedeno na lokaciji Parkkade krajem 2019. i početkom 2020. godine. Ovoga puta, na napajanje su povezani brodovi kompanije Cargow, koji imaju veće energetske zahteve u odnosu na plovila korišćena tokom prvog testiranja.

Takođe, testiranje je sada obavljeno na operativnom terminalu, umesto na javnom pristaništu. Baterijske sisteme obezbedila je kompanija Zero Emission Services, poznata po brodovima za rečnu plovidbu na električni pogon.

Ovaj pilot projekat otvara mogućnost za novi poslovni model napajanja brodova sa obale, kao i za smanjenje emisija u pomorskom saobraćaju. Brodovi kompanije Cargow su uspešno povezani na sistem, saopšteno je iz Luke Roterdam.

Kako se zaključuje, primena obalnog napajanja iz prenosivih baterija je tehnički izvodljiva i može postati alternativa standardnom obalnom napajanju. Međutim, troškovi takvog projekta su viši nego kod standardnog napajanja, pa se očekuje da će „mobilni baterijski kontejneri“ koristiti samo na mestima gde nije dostupna električna mreža.

Pilot-projekat je delimično finansiran iz državnih subvencija, u okviru Nacionalnog programa saradnje za kvalitet vazduha. Luka Roterdam koordinirala je testiranje, a sada zajedno sa lokalnom samoupravom istražuje šire primene koncepta prenosivog obalnog napajanja. Kako naglašavaju, fokusiraće se na lokacije gde fleksibilni koncepti bolje funkcionišu od fiksnih konekcija, ili gde fiksna konekcija još nije dostupna zbog zagušenja na elektrodistributivnoj mreži.

Foto: YouTube/ScreenShot, Luka Roterdam

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.