Aerodrom Šangaj pobeđuje trendove na tržištu

Kargo aerodrom u Šangaju pokazao je prošle godine znatno bolji učinak od svojih konkurenata, uprkos negativnim opštim uslovima, pokazuju najnovije analize.

Prema preliminarnim podacima međunarodne krovne organizacije aerodromskih operatera Airports Council International (ACI World), najveći kineski aerodrom zabeležio je obim tereta od 3,44 miliona tona. Ovim rezultatom, svrstao se na treće mesto na rang listi,  jedno mesto iznad onog iz 2022. godine. Kao i prethodnih godina, na prvom mestu je kargo aerodrom u Hong Kongu sa obimom tereta od 4,33 miliona tona, a sledi američko čvorište Memfis sa 3,88 miliona tona. 

U prvih 10 pozicija na ovoj rang listi niije se našao nijedan evropski kargo aerodrom, već su ih ravnopravno podelili američka i azijska avio-čvorišta.

Ono što je značajno u vezi sa učinkom Šangaja, jeste to što su njegovi rezultati u suprotnosti sa čak dva tržišna trenda.

Dok je globalni obim tereta tokom prošle godine pao za 3,1%, prema ACI World analizi, Šangaj je značajno porastao – za 10,4%. Većina ostalih čvorišta zastupljenih u prvih 10, međutim, izgubila je natprosečan obim u 2023. u odnosu na prethodnu godinu. Među njima je najizraženiji Tajpej koji se sa padom od 16,8% našao na 10. poziciji, Los Anđeles beleži minus 14,8%  i na 9. je mestu, a Luisvil se sa smanjenjem od 11,1% našao na 6. mestu.

Takođe, obim tereta u Šangaju rastao je i suprotno opštem razvoju kineske spoljne trgovine. Vrednost izvezene robe iz Kine, naime, pala je za 4,6% u odnosu na 2022. godinu, dok je ukupna vrednost uvoza pala za 5,5%.

Izvor: DVZ
Foto: Pexels/billow926, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.