Praćenje pošiljki iz KINE: evo na šta treba obratiti pažnju!

Prispeće pošiljaka iz Kine, odnosno robe koju građani kupuju preko intertneta iz ove zemlje, poslednjih nedelja i meseci konstantno je u žiži interesovanja javnosti. Pošta Srbije ponovo je skrenula pažnju da prodavci često daju pogrešne instrukcije za praćenje pošiljaka, zbog čega kupci nemaju pravu informaciju o tome kada paket treba da im stigne.

Naime, neregistrovane poštanske pošiljke koje su zbog niske cene i najzastupljenije, ne stižu uvek kao pošiljke iz Kine, već ih kineski trgovci često šalju preko logističkih centara širom sveta, pa se tako dešava da one u Srbiju i ostale države regiona dolaze iz Litvanije, Letonije, Turske, Solomonskih Ostrva, Holandije i drugih zemalja.

U tom procesu, kineski operatori označavaju da je neregistrovana pošiljka stigla u zemlju odredišta čim roba napusti Kinu, odnosno logistički centar u nekoj od navedenih država, a što u većini slučajeva praktično znači da je pošiljka predata avio kompaniji na prevoz ili se nalazi u tranzitu, navodi se u saopštenju Pošte Srbije.

– Ovom prilikom ponovo skrećemo pažnju korisnicima i da broj pošiljke koji kupac može dobiti od prodavca iz Kine, a koji počinje slovnom oznakom U (drugo slovo u rasponu od A-Z) plus 9 cifara i na kraju ima kodnu oznaku zemlje porekla, nije broj za praćenje već predstavlja bar-kod oznaku koja se unosi kako bi se obezbedilo pružanje prekograničnih carisnkih najava. To znači da, bez obzira na prisustvo U identifikatora, a saglasno važećim međunarodnim propisima, za neregistrovane pošiljke nije predviđena opcija praćenja. Ukoliko kupci žele da prate status svojih pošiljaka, prilikom internet kupovine treba da odaberu opciju isporuke sa registrovanim praćenjem – naglašava se.

Iz Pošte su takođe istakli da „na svojoj teritoriji korisnicima pružaju usluge bez ikakvog zastoja, a da se prispele pošiljke iz međunarodnog saobraćaja uručuju primaocu odmah nakon prispeća i sprovedenih carinskih procedura, shodno naznačenim adresama primalaca“.

Direktna avio-linija Air Serbia za Kinu u 2022? 

Pošta Srbije ponovo je podsetila da su, u cilju uspostavljanja dugoročne stabilne isporuke pošiljaka iz Kine, inicirali direktne pregovore sa kineskim nacionalnim operatorom, kao i da se „dodatno ubrzanje tokova internet trgovine očekuje se od januara 2022. godine, najavljenim uvođenjem direktne avio-linije Air Serbia za Peking“.

Još početkom avgusta, podsetimo, Pošta Srbije saopštila je kako se očekuje da će Air Serbia uskoro pokrenuti letove za Daleki istok, što će stvoriti dodatne mogućnosti prevoza poštom, što je podstaklo dalje spekulacije. Ta informacija stigla je, inače, samo nekoliko sedmica nakon što je ministar finansija Siniša Mali razgovarao sa kineskom ambasadorkom u Srbiji o budućim letovima između dve zemlje, te istakao da „postoji velika želja obe strane da se letovi uvedu u drugoj polovini 2022“, kao i da će se raditi na detaljima usluga od Beograda do Pekinga ili Šangaja.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.