Transport robe avionom zabeležio rekord u 2017. – U ovoj godini se očekuje usporavanje

Potražnja za avio kargo uslugama u 2017. godini, izmerena u teretnim tonskim kilometrima (freight tonne kilometers FTK), porasla je za 9%. To je više nego dvostruko od godišnjeg rasta zabeleženog u 2016. godini u iznosu od 3,6%, objavila je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj.

Teretni kapacitet, izmeren u raspoloživim teretnim tonskim kilometrima (available freight tonne kilometers AFTK), je porastao za 3,0% u 2017. godini. Ovo je nasporiji rast kapaciteta od 2012. godine.

Jak učinak vazdušnog tereta u 2017. godini je zapečaćen solidnim rezultatom u decembru. Godišnji porast potražnje se u decembru povećao za 5,7%. Ovo je manje od polovine godišnje stope rasta zabeležene sredinom 2017. godine, ali je i dalje daleko iznad petogodišnjeg proseka od 4,7%. Kapacitet tereta se povećao za 3,3% u odnosu na prošlu godinu u decembru.

Potražnja za vazdušnim saobraćajem u 2017. godini porasla je dvostruko većom brzinom od rasta svetske trgovine (4,3%). Ova nadmoćnost je rezultat snažne globalne potražnje za izvozom, dok kompanije brzo obnavljanju zalihe.

– Vazdušni saobraćaj je i dalje veoma težak i konkurentan posao, ali su događaji iz 2017. godine najpozitivniji koje smo videli u poslednje vreme –  rekao je Alexandre de Juniac, generalni i izvršni direktor Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj.

Transporto robe avionom biće tražen i u 2018. godini. Vidimo rastuću snagu u međunarodnoj elektronskoj trgovini i trasportu osetljive robe, poput farmaceutskih proizvoda. Generalno se očekuje da će se tempo izuzetnog ovogodišnjeg rasta od 9,0% usporiti. Ipak, i dalje očekujemo zdravo povećanje potrošnje od 4,5% u 2018. godini.

Evropsko tržište

Evropske aviokompanije su u decembru objavile rast u potražnji tereta od 5,0% u odnosu na prošlu godinu i rast kapaciteta od 3,2%. Jak učinak u decembru je povećao količinu tereta u 2017. godini za 11,8% – najveći rast svih regiona, izuzev Afrike.

Rezultate transporta tereta na aerodromima u Srbiji pročitajte OVDE.