Veliki projekat JAT Tehnike – U Beogradu počela prva kargo-konverzija Boinga 767 u Evropi (VIDEO)

Kompanija JAT Tehnika, deo Avia Prime Grupacije, u sredu prepodne svečano je obeležila početak svoje prve konverzije putničkog aviona u letelicu namenjenu isključivo kargo-prevozu. Projekat, koji se izvodi u saradnji sa Izraelskom avioindustrijom (Israel Aerospace Industries – IAI), utoliko je zanimljiviji kada se ima u vidu da je reč i o prvoj konverziji aviona Boeing 767-300 (Boing 767-300) koja se obavlja u Evropi.

Svečanost je organizovana u pogonu JAT Tehnike – u hangaru 2 u Surčinu, jednom od najvećih postrojenja ove vrste u Jugoistoćnoj Evropi u kome će se i izvoditi radovi na ovom širokotrupnom avionu.

U toku ceremonije, predstavnici grupacije Avia Prime, IAI, kompanije Challenge Air (koja će biti operater konvertovanog aviona), kao i ambasadori Izraela, Poljske i Češke u Srbiji, simbolično su “zasekli” trup aviona, nakon čega je uz pomoć čeličnog krana uklonjen isečeni deo trupa i otkriven otvor za nova teretna vrata.

Foto: Avia Prime

Jat Tehnika je, podsetimo, deo poljskog konzorcijuma Avia Prime postala krajem 2019. godine. Ova grupacija danas je jedna od vodećih u Evropi u oblasti održavanja vazduhoplova, a u njenom sastavu uz beogradsko preduzeće su i Adria Tehnika i LINETECH.

Generalni direktor Avia Prime Piotr Kaczor (Pjotr Kačor) istakao je da su ovim projektom napravili značajan napredak i uspešno ušli na tržište konverzije širokotrupnih aviona čime je, kako je dodao, „obeležen početak nove ere grupacije“.

Piotr Kaczor; foto: Avia Prime

– Ovakva procedura nije primenjena nigde u Evropi. Verujem da nas čeka svetla budućnost i da ćemo nastaviti da napredujemo – istakao je Kaczor.

Svečanosti su prisustvovali i izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan, ambasador Poljske Rafael Perl, ambasador Češke Tomaš Kuhta, kao i izvršni potpredsednik i glavni menadžer vazduhoplovne divizije Izraelske avioindustrije Shumel Kuzi.

Ambasador Jahel Vilah je izrazio zadovoljstvo, zbog toga što će, Srbija, Češka, Poljska i Izrael, radeći na ovim avionima, kreirati “bolju i svetliju budućnost”.

– Veoma sam ponosan što čujem da je ovo prva procedura koja se obavlja na evropskom tlu – poručio je ambasador Izraela u Srbiji.

I poljski ambasador u Srbiji, Rafal Perl, podelio je zadovoljstvo činjenicom da je JAT Tehnika postala prva lokacija u ovom delu sveta koja pruža takvu vrstu usluge, podsetivši da „danas proslavljamo ne samo otvaranje novog poglavlja u istoriji kompanije i proširenje portfolija firme u Srbiji, već i nove investicije i nova radna mesta“.

Shmuel Kuzi, izvršni potpredsednik i glavni menadžer vazduhoplovne divizije Izraelske avioindustrije je rekao da je „ovo mesto jedinstveno i da ga zato ceni“, jer je „video dobro obavljen posao“, ali je i naglasio da dolazi još veći izazov budući da cilj IAI konverzija još većeg širokotrupnog aviona.

Izraelska kompanija podsetila je da je JAT Tehnika odabrana da bude podizvođač konverzija zahvaljujući svojoj lokaciji, infrastrukturnoj opremljenosti, kao i stručnom kadru.

– Ovaj centar ima ogroman kapacitet, budući da se nalazi na središtu avio-puteva iz Evrope ka Bliskom istoku. Takođe, ima mogućnost da pruži adekvatan servis u kargo-sektoru po komparativnim cenama zaineresovanim kompanijama, te na taj način može doprineti razvoju ovog segmenta avio-industrije u Srbiji i regionu.

Projekat koji je početo samo je prvi u nizu koraka, budući da se u Beogradu očekuje konverzija i drugih širokotrupnih letelica u teretne avione.

Na svečanosti je otkriveno i da je drugi avion, koji čeka na konverziju, već parkiran ispred hangara Jat Tehnike (Boeing 767-300).

JAT Tehnika, naša najveća organizacija za održavanje vazduhoplova, datira iz 20-ih godina prošlog veka. Kompanija trenutno zapošljava više od 600 ljudi, te raspolaže hangarskim prostorom od preko 30.000 m2, u kome se nalazi 9 proizvodnih linija.