EU postigla sporazum o elektronskim dokumentima u prevozu robe

Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta potvrdio je prošle nedelje da su ministri saobraćaja zemalja članica EU nedavno postigli sporazum o elektronskim dokumentima o teretnom prevozu (eFTI). Sve zemlje članice Evropske unije trebalo bi da počnu sa primenom novih pravila najkasnije do 2025. godine.

Novom uredbom se države članice EU obavezuju da će prihvatati elektronski dokaz o poštovanju niza pravila koja se odnose na drumski transport unutar EU. Ova uredba određuje usklađeni okvir za prelazak sa papirnih dokumenata na elektronsku dokumentaciju, istovremeno uspostavljajući pravila interoperabilnosti za pružaoce usluga elektronskih platformi.

Nova pravila imaće najviše uticaja na komunikaciju između preduzeća i administracije, a indirektno će uticati i na komunikaciju između samih preduzeća u kojoj se određeni podaci koriste za dokazivanje da se zakonodavstvo EU poštuje. Na primer, tu pripadaju i podaci sa elektronskih tovarnih listova koji se koriste za dokazivanje poštovanja EU pravila o kabotaži.

Digitalna rešenja pomoći će da se dodatno smanje troškovi i vreme, ali će takođe igrati vitalnu ulogu u obezbeđivanju fizičkog distanciranja, budući da se rukovanje papirnim dokumentima može značajno smanjiti, prenosi Međunarodna unija drumskih transportera (IRU)

Zašto je ovo važno za logistički sektor?

Prema analizi uticaja koju je sprovela Evropska komisija, sektor prevoza robe i logistički sektor trebalo bi da uštede između 20 i 27 milijardi evra do 2040. godine. Oko 60% ušteđenog novca ići će direktno preduzećima koja se bave drumskim prevozom.

Nova pravila primenjena su ubrzo nakon što je Švedska – kao najnoviji kandidat – počela sa primenom eCMR protokola i podržaće veću primenu eCMR-a u Europi. Međutim, 10 zemalja EU još uvek treba da ratifikuju elektronski protokol CMR Konvencije o elektronskom tovarnom listu.

Glavne prednosti ovih novih pravila EU obuhvataju:

  • Smanjeno administrativno opterećenje;
  • Bržu i tačniju razmenu informacija između različitih strana u logističkom lancu, kao i između kompanija i vlasti;
  • Efikasnije sprovođenje pravila, vođeno podacima;
  • Niže troškovi i veću transparentnost;
  • Povećanu harmonizaciju između država članica EU;

Trenutna kriza izazvana pandemijom covid-19 pokazuje koliki značaj imaju digitalnih rešenja u logističkom lancu. Evropska komisija čvrsto preporučuje da države članice EU prestanu sa upotrebom papira i potpuno usvoje digitalnu razmenu informacija kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze.

Koji su mogući problemi koji mogu nastati pri implementaciji?

Nova pravila odgovaraju zahtevima IRU, njenih članica i partnera za digitalizaciju sektora drumskog saobraćaja.

Kako se navodi u saopštenju, IRU će nastaviti da prati implementaciju novog zakona, kako bi osigurala da je on:

  • Potpuno kompatibilan sa postojećim EU pravilima i međunarodnim konvencijama, uključujući CMR;
  • Kompatibilan i da nudi interoperabilnost između postojećih rešenja ili onih koja su u razvoj.

IRU takođe poziva da se garantuje privatnost podataka i da se primenjuju pravila o pitanjima kao što su pristup podacima, skladištenje, upotreba i objedinjavanje, paralelno sa usvajanjem ovog novog EU zakona. U skladu sa tim, početkom godine osnovan je i Forum zainteresovanih strana o podacima. Ova inicijativa okuplja lidere u industriji i njen cilj je da da predloge za regulisanje upravljanja podacima, kao i predloge za rešavanje trenutnih pravnih nedostataka.

Izvor: IRU

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.