Ginisov rekord: Sa električnim kamionom prešao 1.099km sa jednim punjenjem baterija

Futuricum Logistics 18E postavio je novi Ginisov svetski rekord najduže vožnje s električnim kamionom prevezavši 1.099 km bez punjenja baterija. Električni kamion Futuricum Logistics 18E, odnosno Volvo FH u koga je švajcarska kompanija Designwerk ugradila električni pogon, isporučen je predstavništvu kompanije DPD u Švajcarskoj. Reč je o najjačem električnom kamionu snage 500 kW (680 KS) čije baterije kapaciteta 680 kWh omogućavaju doseg do 760 km.

Futuricum, DPD i Continental su odlučili da ispitaju krajnje granice pogona, odnosno maksimalni doseg u kontrolisanim uslovima na stazi i to s kamionom koji je već šest meseci korišćen u distribuciji pošiljaka. Test je izveden na Continentalovoj kružnoj test stazi dužine 2,8 km pored Hanovera, a kamion je opremljen posebnim Continental EfficientPro gumama.

Dva vozača su odvezla ukupno 392 kruga vozeći u smenama po 4,5 sati prosečnom brzinom od 50 km/h, što je manje-više stvarna brzina u svakodnevnoj upotrebi.  Iako uslovi nisu bili idealni jer je temperatura vazduha bila 14 stepena, a temperatura staze 23 stepena uz umereni vetar čiji su udari bili i do 40 km/h, nakon nešto manje od 23 sata ekipa je uspela prevesti 1.099 km. To je novi Ginisov svetski rekord najduže vožnje s električnim kamionom s jednim punjenjem.

Foto: futuricum.com

Izvor: kamion-bus.hr