Hapšenja zbog pljački kamiona: POKRALI 200 televizora, sanduke konjaka..

Dok su lopovi iz kamiona nekad krali mahom cigarete i potrošačku elektroniku – danas kradu bukvalno sve! U 2019, godini pre pandemije, osiguravajuće kuće procenile su da je u 8 najugroženijih zemalja EU u takozvanim „sečama cerade“ pričinjena šteta veća od 75 miliona evra. Takav trend nastavio se u 2020. i 2021, a cerade su, nažalost, i dalje omiljeni plen pljačkaša.

Europol sprovodi kontinuriane akcije u borbi protiv kriminalnih bandi. Jedna od velikih akcija odigrala se početkom ove sedmice u jednom udaljenom rumunskom selu, koje broji oko 4.500 stanovnika i ima – kako piše nemački spiegel.de, “natprosečan broj dobro obučenih vozača”. Nemački list objavio je da je u planu sprovođenje čak 20 naloga za hapšenje.

Naime, reč je o tome da je nekoliko transportnih kompanija u ovom mestu je pod istragom zbog sumnje da su pored vožnje legalnog tereta kroz Evropu opljačkali veliki broj drugih kamiona u Nemačkoj i Francuskoj.

Spiegel piše da su mete organizovanih krađa najčešća odmorišta u Severnoj Nemačkoj, posebno ona koja se nalaze na autoputevima između Amsterdama i Varšave. Primer takvog stajališta je Holsterfeld na A30, kod Rajne. Lopovi u svojim teretnim vozilima ulaze na parking u ranim jutarnjim časovima i počinju “utovar” tereta ukradenog iz drugih parkiranih vozila. Oštećeni u većini slučajeva primete krađu kada počinioci napuste lokaciju.

Nemački list piše da su na pomenutom odmorištu nedavno pokradena čak 122 kamiona, te da zbog učestalih krađa na ovoj lokaciji na nju sada motre policajci u civilu.

Mete lopova su različite. Jednom prilikom, ukradeno je 200 televizora u vrednosti od 200.000 evra. Drugi put su uzeti sanduci Hennessy konjaka u vrednosti od 100.000 evra.

Pored ovih akcija bilo je i neuspešnih. Takav je bio pokušaj krađe u martu, kada je jedna od bandi htela da se dočepa laptopova. Pokušaj je bio neuspešan i doveo je do hapšenja šest osoba.

Šef odeljenja za imovinske zločine u Evropolu Majkl Vil upozorio je da se u pojedinim slučajevima pripremljena vozila sa bočnim otvorima na ceradi parkiraju tik pored žrtve, kao i da u organizaciji obično postoji osoba koja je u funkciji “ometača”, koji je u obavezi da spreči vozača kamiona da pozove pomoć. Dodao je i da vozačima kamiona koji pokušaju da se brane može biti priprećeno ili čak budu fizički napadnuti, piše spiegel.de. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.