ISTORIJSKA presuda – Policija kaznila vozača za brzinu na osnovu tahografa, sud ga oslobodio

Vozač kamiona kojeg je policija u Italiji, na osnovu očitavanja tahografa, kaznila zbog prekoračenja brzine, ipak neće morati da plati kaznu. Kamiondžija se, naime, žalio na kaznu, a sud u Breši 30. avgusta presudio je u njegovu korist, piše trans.info.

Italijanski mediji pišu da je odlučujući faktor u odluci suda bila analiza člana 142 italijanskog zakona o putevima. Sporna novčana kazna je u stvari „nezakonita zbog nedostatka informacija o mestu gde je navodni prekršaj izvršen“.

U policijskom izveštaju se ne navodi da li je prekršaj napravljen u Italiji ili u inostranstvu. Dodaje se da nije poznato da li se incident dogodio u Italiji, jer nije navedeno tačno mesto, kako to zahteva član 383 Uredbe o sprovođenju CDS (Customs Decisions System).

Da je delo počinjeno u inostranstvu, „italijanska policija ga ne bi gonila, jer nema nadležnost u tom slučaju“. Zbog toga je sudija odlučio da je zahtev vozača opravdan i kazna je poništena. Vozaču kamiona biće nadoknađeni i pravni troškovi.

Italijanski mediji naglašavaju da ova presuda ima veliki značaj, jer je ovo prvi slučaj u kojem sudija smatra da italijanska policija ne može da izrekne novčanu kaznu ako mesto na kojem je napravljen prekršaj nije poznato i da bi moglo biti i van Italije, jer nema ovlašćenja da izriče takvu kaznu.

Foto: Pixabay/dootdorin, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.