Još jedan belgijski region dozvolio kamione od 50 tona

Od početka 2022. godine, kamionima najveće dozvoljene mase do 50 tona biće dozvoljeno da se kreću putevima Flandrije. Regionalna vlada odobrila je nova pravila prošlog ponedeljka.

Povećanje sa 44 tone na maksimalno 50 tona došlo je nakon konsultacija sa transportnim sektorom, kaže Lidija Peeters, flamanska ministarka za mobilnost.

– Povećavamo efikasnost teretnog transporta i smanjujemo uticaj na odvijanje saobraćaja i životnu sredinu – dodala je ona.

Određivanje maksimalne GVW je u Belgiji u nadležnosti regionalnih vlasti. Flandrija je druga regija u zemlji koja je odlučila da uvede ovo povećanje, budući da su prethodno vozila od 50 tona 2018. godine dozvoljena u Valoniji. Inače, ovakvi kamioni mogu se voziti i u susednoj Holandiji.

Flandrija je takođe odlučila da ovo učini, ali stavlja naglasak na bezbednost i zaštitu životne sredine, dodala je Peeters.

Prema novim propisima, za vozila sa konvencionalnim pogonom granica je 48 tona, a u slučaju ekološki prihvatljivih vozila dozvoljeno je povećanje ukupne bruto mase do 50 tona.

– Povećanje dozvoljene mase kamiona je dobra vest. Specijalizovane kompanije već neko vreme traže da se propisi o tonaži prilagode regionima oko nas. Na ovakav način ćemo morati da šaljemo manje kamiona na puteve – kaže Hans Maertens, generalni direktor transportne organizacije Voka.

Izvor: trans.info