Kabotaža uz reciprocitet – Pod kojim uslovima strane firme mogu prevoziti robu u Srbiji?

Novi Zakon o prevozu tereta u drumskom saobraćaju predvideo je i kabotažu – transport robe u drumskom saobraćaju koji obavlja strani prevoznik između pojedinih mesta na teritoriji Republike Srbije. Kabotažom se smatra i prevoz tereta u domaćem drumskom saobraćaju koji obavlja domaći prevoznik priključnim vozilom koje je u vlasništvu stranog lica i nije registrovano u Republici Srbiji.

Ministartvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) je nedavno donelo pravilnik kojim se definiše  obrazac dozvole za kabotažu.

Prema navodima iz Zakona, strani prevoznik može da obavlja kabotažu samo na osnovu dozvole za kabotažu koju izdaje Ministarstvo. Ministarstvo, na osnovu podataka o transportnim kapacitetima, u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, procenjuje da li Republika Srbija ima odgovarajuće transportne kapacitete, odnosno određenu vrstu i broj teretnih vozila ili skupa vozila.

Ako proceni da Republika Srbija nema odgovarajuće transportne kapacitete za obavljanje prevoza za koji je podnet, Ministarstvo u roku od sedam dana nakon isteka roka, na odgovarajući način, stavlja na uvid javnosti informaciju o zahtevu za izdavanje dozvole za obavljanje kabotaže i procenu o transportnim kapacitetima.

Ministarstvo donosi rešenje o izdavanju dozvole za kabotažu ako, u roku od osam dana od dana stavljanja na uvid javnosti informacije i procene, zainteresovani domaći prevoznici ne dostave dokaz o posedovanju transportnih kapaciteta za obavljanje ovog prevoza. Ministarstvo donosi rešenje o odbijanju zahteva za izdavanje dozvole u slučaju da Republika Srbija ima odgovarajuće transportne kapacitete za obavljanje ovog prevoza.

Iz nadležnog Ministarstva objašnjavaju za PlutonLogistics da Zakon o prevozu tereta u drumskom saobraćaju ne predviđa nikakvo „otvaranje za inostrane kompanije“ nego rešenja koja prepoznaju sve države iz regiona kao i države članice EU. Zakon uvodi kvantifikovane kriterijume za pristup profesiji, odnosno za obavljanje odgovarajuće vrste javnog prevoza.

– Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je svesno mogućih posledica otvaranja tržišta prevoza tereta i nastoji da obezbedi uslove da domaći prevoznici obavljaju prevoz tereta u drumskom saobraćaju bez međunarodnih dozvola i drugih administrativnih barijera. S tim u vezi, tokom 2016. i u prvom kvartalu 2017. godine održano je 13 mešovitih komisija u oblasti drumskog transporta i zakazano, odnosno dogovoreno je održavanje još 6 mešovitih komisija do kraja 2017.

Kako objašnjavaju, obavljanje kabotaže na teritoriji Republike Srbije uređeno je članom 4. odredbama Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i dozvoljava se isključivo po sistemu reciprociteta, ukoliko je to predviđeno međunarodno pravnim aktom sa drugom državom i ukoliko na našoj teritoriji za takav prevoz ne postoje transportni kapaciteti.

– Kako bi utvrdili realne kapacitete, ovim članom Zakona se razrađuje postupak koji obezbeđuje transparentnost postupka. Uglavnom svi međunarodni sporazumi predviđaju obavljanje kabotaže uz posebnu dozvolu koja se izdaje za tačno određeni prevoz. Imajući u vidu postojeće transportne kapacitete domaćih prevoznika ovakvi slučajevi će, kao i do sada, biti izuzetno retki – napominju u MGSI.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.