Kažnjen sa 18.000 evra zbog vožnje BEZ KARTICE

Italijanska policija otkrila je kod jednog vozača više od 20 prekršaja u korišćenju tahografa, zbog čega je izrečena kazna od 18.000 evra, uz oduzimanje dozvole, pišu lokalni mediji.

Vozač kamiona iz Italije, zaposlen u jednoj kompaniji iz San Marina, zaustavljen je početkom septembra na državnom putu 16 u mestu Foso Gjaja, kod Ravene. Nakon provere dokumentacije kao i podataka do kojih se došlo upotrebom telematskog sistema, odnosno specijalizovanog policijskog softvera za kontrolu, uočene su mnogobrojne nepravilnosti u vezi sa upotrebom tahografske kartice vozača.

Tokom kontrole, policijaci su odmah zapazili da postoji nesaglasje između broja pređenih kilometara i vremena vožnje, prenosi ravennanotizie.it. Konkretno, primetili su da je svaki prekontrolisani radni dan započinjao periodom vožnje od oko 1 sata i 15 minuta i rastojanjem od oko 80 kilometara, tokom kojeg vozač – suprotno odredbama važećeg zakonodavstva – nije ubacivao svoju tahografsku karticu u tahograf.

Kasnijim detaljnim pregledom i izradom dnevnih grafikona za kontrolisani period, službenici su uspeli da utvrde da se ubacivanje kartice uvek vršilo po dolasku na prvo mesto utovara, konkretno, u luku Ravena. Na taj način vozač je vozač pokušavao da sva putovanja (fiktivno) obavi u okviru predviđenog vremena vožnje. Suočen sa dokazima o mnogobrojnim konstatovanim prekršajima, vozač kamiona je priznao da je počinio sve nepravilnosti nadajući se da ga policija neće zaustaviti ili da ga barem neće zaustaviti oni službenici koji su opremljeni za detaljnu proveru.

Prema pisanju lokalnog lista, zbog ukupno 20 povreda zakona izrečena je kazna od 18.000 evra, a vozaču je oduzeta i dozvola.