Koliko danas zarađuju vozači kamiona u NEMAČKOJ i gde su plate najviše porasle?

Nemačka platforma za zapošljavanje Jobmatch.me analizirala je ponude poslodavaca u sektoru transporta u prvom kvartalu ove godine, a izveštaj je pokazao da su plate u nemačkom teretnom sektoru porasle u odnosu na poslednje tromesečje 2021, u nekim državama i za više od 100 evra mesečno.

U analizu je ušlo skoro 8.000 podataka o zaradama iz prva tri meseca ove godine, prenosi trans.info, pozivajući se na nemački portal eurotransport.de.

Najveća povećanja plata pripala su vozačima u Sarlandu (125 evra) i Berlinu (100 evra). U Brandenburgu, Hamburgu i Donjoj Saksoniji plate su takođe značajno porasle, za 75 evra.

Vredi napomenuti i da su plate vozača u prvom kvartalu ove godine u pojedinim državama premašile 3 hiljade evra bruto. Reč je o Baden-Virtembergu, gde je prosečna mesečna plata bila 3.025 evra.

U poslednja tri meseca 2021. godine, u zavisnosti od savezne države, plate vozača kretale su se između 2.650 evra u Berlinu i Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji do 2.975 evra u Baden-Virtembergu i Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Plate su ostale nepromenjene u Saksoniji-Anhaltu i Bremenu, a iznosi su pali u Rajna-Palatinat i Tiringiji.

Plate vozača rastu i na istoku 

Prema izveštaju „Drumski transport u Poljskoj 2021+“ koji je objavilo Udruženje poslodavaca u transportu i logistici Poljske, prosečna neto plata vozača u međunarodnom i mešovitom transportu u 2021. iznosila je 1.550 evra, što je povećanje od 12,5% u odnosu na godinu ranije.

U međunarodnom transportu, vozači koji rade za poljske prevoznike zarađivali su između 1.500 i nešto manje od 2.400 evra, ali plate između 3.100-3.500 evra nisu neuobičajene, pokazuju procene kompanije Inelo koja je izradila izveštaj. U pitanju su procene, jer su, kao što je poznato, do februara ove godine većinu zarada vozača činili dodaci i paušali. Za vozače na dugim međunarodnim rutama, ove naknade su iznosile do 60-70% zarade.

Od februara 2022. godine, prema propisima Paketa mobilnosti, pomenuti iznosi više se ne mogu biti uključeni u potrebnu međunarodnu naknadu za vozača poslatog u inostranstvo. Zbog toga su transportne kompanije bile prinuđene da povećaju osnovnu platu za vozače na međunarodnim rutama.

Izvor: trans.info 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.