Novi troškovi za domaće transportere – Nemačka povećala minimalnu zaradu

kamioni_1_040916Ministarstvo rada Nemačke je usvojilo predlog Komisije za minimalnu zaradu da, od 01.01.2017. godine, bruto zarada po satu bude povećana sa 8,50 EUR na 8,84 EUR.

Odredbama “Zakona o regulisanju opšte minimalne zarade” (MiLoG), koji je stupio na snagu 1. januara 2015. godine, propisana obaveza stranih i domaćih poslodavaca da, na zahtev nadležnih organa, pruže dokaz o tome da svojim zaposlenim isplaćuju zakonom definisan minimalni iznos bruto zarade po satu. Ovim zakonom je obuhvaćena i delatnost prekograničnog drumskog transporta putnika i stvari (osim tranzitnog prevoza).

Uvedene su i novine koje se tiču postupka prijavljivanja vozača prilikom njihovog slanja u Nemačku. S tim u vezi, od 01. januara 2017. godine vozači se moraju prijaviti putem internet portala www.meldeportal-mindestlohn.de. Portal je trenutno u stanju izrade i biće aktivan od pomenutog datuma.

Cilj uvođenja prijavljivanja radnika putem internet portala jeste pojednostavljenje procedure prijavljivanja radnika prilikom upućivanja na rad u Nemačku. Uvođenjem ovog načina prijavljivanja vozača, postojeći neće biti odmah ukinut, tako da će prijavljivanje vozača putem faksa biti moguće u toku prelaznog perioda, koji će trajati do 30. juna 2017. godine.

Osim novog nameta za kompanije koje voze u Nemačku, ove godine je počela primena zakona u Francuskoj, koji tekođe pogađa domaće transportere.