Kombi-presretači snimaju kamiondžije

Specijalno opremljeni policijski kombi-presretači uskoro će izaći na Ibarsku magistralu i na autoput od Šida do Niša i počeće da snimaju isključivo vozače kamiona i autobusa, prenosi „Blic“.

U poslednje vreme primetan je porast saobraćajnih nesreća koje izazivaju šoferi usled umora.

Saobraćajnoj policiji stižu prijave da kamiondžije iz inostranstva čitaju novine dok voze, da stavljaju kamen na papučicu gasa pa noge podignu na suvozačevo mesto i leže u kabini ili montiraju satelitski televizor i gledaju program.

Plan saobraćajne policije je da ovakve pojave zaustave kombi-presretačima. Kombi patrolu trebalo bi da čine vozač i policajac, koji će na monitorima pratiti šta su sve kamere snimile. Ukoliko je na snimku kamere očigledan umor vozača, ili on tokom vožnje krši propis, kombi će upaliti policijsku sirenu, zaustaviti kamion i vozaču na licu mesta napisati kaznu.

General Dragiša Simić, načelnik Saobraćajne policije, kaže za „Blic“ da je ovo rešenje nalik na mnoga koja postoje u zemljama EU.

–  Imamo nameru da ovu ideju sprovedemo što pre u delo. Jeste trenutno finansijska kriza, ali bezbednost vozača mora da bude na prvom mestu i ovo rešenje će doprineti smanjenju broja nesreća – kaže Simić.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.