KRAĐE tereta i goriva: nakon teškog proleća, manje incidenata u junu

Najveći gubici u lancima snabdevanja zbog krađa tereta u junu prijavljeni su u Južnoj Africi, dok je svaki peti incident zabeležen u Nemačkoj, a svaki šesti u Francuskoj. Nakon porasta krađa tereta prijavljenih u maju – 936 incidenata u 33 zemlje, sa ukupnom vrednošću gubitka većim od 12 miliona evra – jun je bio mirniji mesec sa 264 incidenata u samo 12 zemalja i gubitkom od oko 1,2 milion evra, pokazuje najnoviji izveštaj Udruženja za zaštitu transportovane imovine (TAPA) o krađama tereta iz kamiona, skladišta ili neke druge tačke u lancu snabdevanja.

Južna Afrika je sa 107 prijavljenih dela pretekla Nemačku na listi zemalja sa najvećom stopom zabeleženih incidenata. Takođe, u toj zemlji zabeležen je i najveći broj nasilnih napada.

Pored Južne Afrike, još pet zemalja zabeležilo je dvocifreni broj slučajeva:

  • Nemačka – 60 incidenata (22,7% mesečnog ukupnog broja)
  • Francuska – 38 (14,3%)
  • Velika Britanija – 22 (8,3%)
  • Italija – 13 (4,9%)
  • Španija – 12 (4,5%)

Zabeležena su dva velika krivična dela koja uključuju proizvode vredne 100.000 evra ili više. U junu, Dortmundu, u Severnoj Rajni-Vestfaliji, u Nemačkoj, lopovi su iz prikolice ukrali robu procenjene vrednosti 200.000 evra (TAPA u saopštenju navodi da je reč o oko 14.000 komada „različite robe“, bez drugih detalja, kao i da je prikolica bila parkirana u „objektu porekla robe“). Takođe u Nemačkoj, 27. juna, ukraden je tovar solarnih panela iz objekta u Solvitu (Šlezvig-Holštajn), vredan oko 100.000 evra.

Ukupan gubitak u junu, prijavljen u TAPA EMEA Intelligence Sistem (TIS), iznosio je 1.167.510 evra – u proseku 38.917 evra dnevno.

TIS je zabeležio gubitke u 12 kategorija proizvoda, a prednjačile su krađe telefona (54), kao i krađe goriva (53). Ukupno, te dve kategorije činile su čak 40% ukupnog broja prijavljenih slučajeva – u kojima je navedena vrsta ukradene robe.

Krađe goriva i dalje predstavljaju veliki problem u drumskom transportu u Evropi, a gubici su prijavljeni u šest zemalja. Najviše incidenata – ukupno 43 – dogodilo se u Francuskoj i Nemačkoj.

Članovi TAPA EMEA mogu da vide obaveštajne podatke o incidentima pristupanjem bazi podataka TIS preko svojih MyTAPA prijava, podseća udruženje saopštenju.

Izvor: TAPA EMEA

Foto: Pixabay/amrothman