Najskuplja vinjeta 20 EUR – Novi sistem putarine u Nemačkoj od jeseni 2017.

Nemačka je od Evropske komisije dobila dozvolu za uvođenje putarine – što znači naplatu korišćenja više od 12.000 kilometara nemačkih autoputeva. Ali, sa uvođenjem te mere će biti još dosta problema. Godišnja vinjeta za vozače motornh vozila trebalo bi da košta do 130 evra. Taj trošak će vozačima biti nadoknađen preko poreza na motorna vozila. Vlasnici automobila koji posebno malo zagađuju životnu sredinu (klasa “euro 6”) čak će biti nagrađeni u toj računici.

Evropska unija je do sada smatrala da se vozači iz inostranstva diskriminisani zbog toga što nadoknada troškova važi samo za nemačke građane. Sada je za strane uvedeno rasterećenje – najeftinija vinjeta za deset dana će koštati 2,5 evra umesto ranije predviđenih 5 evra, postojaće pet vrsta vinjeta a najskuplja će koštati 20 evra. No, iako Evropska komisija više nema primedbi, Austrija je najavila tužbu Evropsko sudu pravde zbog diskriminacije svojih vozača u Nemačkoj, a Holandija i Belgija će možda to učiniti – i to zajednički.

Iako nije određeno tačno kada će početi novi sistem naplate, očekuje se da će zakon biti izglasan pre parlamentarnih izbora u jesen 2017. godine.