Nemačka uvela putarinu za sva vozila

Foto: freeimages.com
Foto: freeimages.com

Nemački parlament Bundestag usvojio je u petak kontroverzni zakon kojim se uvodi putarna, a politički protivnici tvrde da će se njime stvoriti nepotrebna birokratija.  Vlasnici vozila će od iduće godine plaćati 150 EUR godišnje za korišćenje glavnih autoputeva, ali zbog smanjenja poreza na automobile neće im se povećati ukupni troškovi. Strani vozači neće imati nikakve olakšice.

Vinjete variraju čak i s obzirom na količinu izduvnih gasova koje otpuštaju automobili. Tako najjeftinija vinjeta stoji pet eura i traje deset dana, ali isto tako za automobil je moguće platiti i do 15 eura za to razdoblje. Dvomesečna vinjeta koštaće oko 30 eura, a godišnja oko 150 eura. Odlučeno je da će se vinjete primjenjivati na svim nemačkim putevima kako ne bi bilo skretanja vožnje na besplatne pravce.

Taj  plan je izazvao nezadovoljstvo Evropske komisije koja je upozorila da putarine ne smeju diskriminisati vozače iz ostalih država. Politički protivnici optužuju kancelarku Angelu Merkel da je putarinu uvela isključivo kako bi zadovoljila predsednika bavarske vlade Horsta Seehofera, koji je konzervativnim Bavarcima obećao taj potez kao osvetu za austrijske i švajcarske putarine.

Oba magistralna pravca, sever-jug od Skandinavije do Italije i zapad-istok iz Francuske do Poljske prolaze kroz Nemačku. Kamioni već plaćaju putarinu po kilometraži. Nemačka će uvesti sistem elektronskog nadzora koji beleži registarsku oznaku svakog vozila za koji je plaćena putarina. Prekršitelji rizikuju da ih zaustave i da plate velike kazne.