Nove mere za ULAZAK u AUSTRIJU od 10. februara

Vlada Austrije definisala je nove mere za ulazak u tu zemlju, u cilju prevencije širenja korona virusa, koje stupaju na snagu 10. februara 2021.

Građani Srbije i dalje u Austriju mogu ući samo u određenim slučajevima. Uopšteno, za putovanje u Austriju OD SUTRA važi:

Obavezna registracija

Pre putovanja u Austriju važi obavezna elektronska registracija (Pre-Travel-Clearance – PTC). PCT formular za registraciju možete pronaći na stranici www.oesterreich.gv.at na nemačkom i engleskom jeziku. Potrebno je da potvrdu o slanju koju dobijete pokažete prilikom kontrole u elektronskom ili štampanom obliku. Mera karantina ostaje na snazi.

Izuzetak od obavezne registracije važi između ostalog za putnike u tranzitu kao i za lica koja u zemlju ulaze iz nepredviđenih, neodložnih i naročito relevantnih razloga u krugu porodice

Prilaganje COVID testa

Od 10.02.2021. je prilikom ulaska u zemlju obavezno imati negativan COVID-test (PCR ili antigenski) ne stariji od 72 sata ili se test mora uraditi u Austriji u roku od 24 sata. Rezultat testa potrebno je imati kod sebe tokom boravka i pokazati u slučaju kontrole.

Obavezan karantin:

I u slučaju posedovanja negativnog rezultata testa ili naknadnog testiranja u roku od 24 sata važi obaveza stupanja u 10-dnevni karantin. Testiranje radi ukidanja karantina je u svakom slučaju moguće tek od petog dana nakon ulaska u zemlju.

Još jedna novost jeste ona za prekogranične radnike, koji će morati da se registruju elektronski pre ulaska u Austriju, i ujedno imaju negativan test. Prekogranični radnici moraće da imaju sa sobom, prilikom prelaska granice, negativan antigenski ili PCR test ne stariji od sedam dana. Kao prekogranični radnici se vode, prema uredbi, sva lica koja najmanje jednom mesecnco iz poslovnih razloga putuju u Austriju.

Prema zvaničnim informacijama koje su dostupne na sajtu Ambasade Austrije u Beogradu, nove mere NE ODNOSE se na vozače u međunarodnom transportu.

Kako se navodi na sajtu ambasade, ulazak u zemlju bez ograničenja (bez testa, bez karantina) moguć je i dalje:

  • radi održavanja robnog i putničkog saobraćaja;
  • u svrhu repatrijacije drumskim i vazdušnim putem;
  • iz nepredviđenih, neodložnih i naročito relevantnih razloga u krugu porodice u pojedinačnim slučajevima (npr. smrtni slučaj, sahrana, rođenje);
  • u okviru redovnog putovanja iz poslovnih razloga (sa izuzetkom ličnih pratilaca), radi učešća u školskoj i univerzitetskoj nastavi,
  • iz porodičnih razloga ili radi posete životnom partneru:
  • radi hitnog zbrinjavanja životinja u pojedinačnim slučajevima;
  • iz hitnih razloga radi neophodnih mera za poljoprivredu i šumarstvo;
  • u okviru ekstradicije drumskim ili vazdušnim putem;
  • u hitnim slučajevima u interesu Republike Austrije.

Na internet stranici Ambasade Austrije možete naći trenutno važece informacije o ulasku u Austriju na nemačkom i srpskom jeziku :

https://www.bmeia.gv.at/oeb-belgrad/

https://www.bmeia.gv.at/sr/ambasada-austrije-beograd/

Mere vaze do daljeg.

Celokupan pravni propis za Uredbu o ulasku u Austriju u vezi sa suzbijanjem virusa SARS-CoV-2 dostupan je OVDE.

Na internet stranici Saveznog ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača možete pronaći često postavljana pitanja i odgovore na temu putovanja i turizma u vezi sa korona virusom: