Operater terminala u najvećoj evropskoj luci uvodi dve nove naknade za kamione

Operater Evropskog kontejnerskog terminala(ECT) u luci Roterdam od 1. januara 2024. godine, uvodi dve nove naknade za drumski teretni transport. Od sledeće godine, prevoznici će na ovom terminalu – gde se obrađuje najveći deo svih kontejnera u roterdamskoj luci, plaćati klimatsku taksu i dodatnu naknadu za distribuciju. 

Na ovaj način operater želi da da doprinos implementaciji klimatskih ciljeva.

Cilj uvođenja klimatske takse (Climate Tariff) je smanjenje emisija, a ona će iznositi 2,50 evra po kamionu (važi za terminale ECT Delta i ECT Euromax). Ova naknada se ne naplaćuje za kamione sa nultom emisijom.

Doplata za distribuciju (Distribution Surcharge) će se naplaćivati za kamione koji stignu na ECT Delta terminal i/ili ECT Euromax terminal radnim danima između 5:00 i 19:00 časova, u iznosu od 13,50 evra po poseti.U ECT ističu da su terminali Delta i Euromax godinama otvoreni 24 sata dnevno, a najveća gužva je u vreme kada operater planira da uvede novu naknadu. Upravo u ovo vreme formiraju se dugi redovi.

Na Evropskom kontejnerskom terminalu istovremeno će biti uvedena i Distributivna premija. Kamioni koji posećuju terminal tokom noći i/ili vikendom, dobiće „odštetu“ od 4,50 evra za svaku posetu (dakle, operater će plaćati prevoznicima, umesto da prevoznici plaćaju njemu). Međutim, to nije iznos koji vozači dobijaju u gotovini, već kao oblik popusta. Sa tri takva bonusa, kamion može jednom besplatno proći kroz terminal tokom špica.

Originalno obaveštenje operatera Evropskog kontejnerskog terminala možete pogledati OVDE.

Foto: Pixabay/djedj