Ovaj prevoznik uvodi vozačima radnu nedelju od 4 dana!

Danski prevoznik odlučio je da ponudi vozačima kamiona četvorodnevnu radnu sedmicu, kako bi privukao kadar zbog sve većeg nedostatka vozača teških kamiona u Evropi.

Lasse Jensen, direktor preduzeća Leif Hansen Transport, kaže da se nada da će četvorodnevna radna nedelja povećati zadovoljstvo poslom i učiniti vozačku profesiju atraktivnijom. Novi aranžmani znače da vozači mogu uzeti dodatan slobodan dan sredinom sedmice, iako i dalje moraju raditi 37 sati nedeljno.

Ako imate 10-12 sati rada dnevno 5 dana u nedelji, to praktično znači da ne možete ništa drugo da završite mimo posla, kaže Arne Jensen, koji radi za ovu kompaniju.

– Mislim da je ovo lep gest, koji će omogućiti da se mnoge stvari poprave – kaže Jensen, koji je nedavno u razgovoru sa novinarima danske Tv2 Ostjilland o novim radnim aranžmanima svoje kompanije, istakao kako veruje da je dodatni slobodan dan potreban jer kamiondžije nikada ne mogu reći: „Gotov sam u 3 popodne“.

Ole Thorup, predstavnik danskog sindikata 3F, kaže da su predlozi poput Jensenovog odavno potrebni.

– To je inicijativa koja je bila potrebna industriji godinama, a sada zapravo postaje neophodna. I mladima i starijim zaposlenima je potrebna stabilnost u svakodnevnom životu – kae Thorup, prenosi trans.info.